Neked mit jelent a szabadság? TEDxLibertyBridgeWomen beszámoló

0

Megosztó témák és formabontó megoldások: ez jellemezte az idei TEDx-Woment, amelynek gondolatai a Szabadság? Másképp. mottó körül forogtak. Az esemény arany fokozatú támogatójaként, a Magyar Telekom színeiben csatlakoztunk a rendezvényhez.

Az őszi-téli időszak minden évben egyben a hazai TEDx konferenciák szezonja is, a legtöbben alig várjuk, hogy részesei legyünk, inspirálódjunk, hogy feltöltődve vessük bele magunkat az év végi hajtásba. Idén persze a járványhelyzet, mint minden rendezvénynek, a TEDx-eknek is gátat szabott. Többet lemondtak, más eseményeket pedig, ahogyan a TEDxLibertyBridgeWomen-t is – amelynek arany fokozatú támogatója a Magyar Telekom -, a dátumhoz közeledve körüllengett az általános bizonytalanság. Lesz, nem lesz? Ha lesz, hogyan? Online, élőben vagy egyfajta hibrid megoldással? Négy nappal az esemény előtt, a november 10-i rendelet értelmében a szervezők szembesültek azzal, hogy a nézők ezúttal az otthonuk – lassan kényelmetlenné váló – kényelméből csatlakozhatnak csupán. Így futott neki a 18 előadó, a szervezők, köztük a két kurátor, Németh-Bite Barbara és Szabados Andrea, a társalapítók, Németh Flóra és Losonczi Éva, illetve az önkéntesek a november 14-i eseménynek, és így vártuk mi otthon a laptopok előtt, hogy újra hatása alá kerüljünk a TEDx-élménynek.

Szabadság? Másképp.

A szabadság témája március óta kimeríthetetlen, mást sem kérdezünk egymástól és magunktól, hogy „ezt most lehet”? Ha másért nem, ezért mindenképpen köszönetet mondhatunk a COVID-19-nek, hiszen a szabadság egy olyan fundamentális téma, amiről nem lehet elég gyakran beszélni. De mennyire is vagyunk képesek újraértelmezni ezt a bizonyos szabadságot? Ez az, amire a rendezvény az első pillanattól kondicionált bennünket. Szabad megtartani egy rendezvényt, ha többen is betegek és nem tudnak részt venni a szervezők és az előadók közül? Szabad felállni, amikor mindenki ülve marad? És szabad ülve maradni ott, ahol mindenki áll? Szabad belenézni a papírunkba egy TEDx színpadon? Szabad levenni a magassarkút a Katona József Színház színpadán? Szabad rövid szoknyában kiállni, ha éppen nem az a célom, hogy csábítsak? Szabad férfiként arról beszélnem, hogy „nem a tenyerünkön hordozzuk a nőket, épp ellenkezőleg, a tenyerünkkel nyomjuk agyon”? És szabad elengedni minden elvárást, szabad úgy élni, ahogy ebben a pillanatban nekem jólesik? SZABAD.

Régi motorosok és új feltörekvők

Aki képes volt elengedni az elvárásait és az előzetes prekoncepcióit, az nagyon sok értékes gondolattal gazdagodhatott a nap végén. A TEDx események egyik legnagyobb meglepetése mindig az, hogy mennyi tehetséges ember van az országban. A 21 éves Vas Alexa Zsófia, mérnökhallgató, startupjával végtagprotézisek fejlesztésével foglalkozik. Beszédében rávilágított arra, óriási probléma, hogy a mérnöki diplomát szerzők csupán 1/3-a nő, ráadásul közülük is sokan lemorzsolódnak, és nem jutnak el addig, hogy befolyásolják a minket körülvevő tárgyak, eszközök fejlesztését. Ennek eredménye például, hogy egy nő nem választhat magának bármilyen autót, vagy, hogy könnyebben leejti a férfiak óriási tenyeréhez tervezett okostelefonokat. Alexa a Nők a Tudományban Egyesület diáknagyköveteként a pályaválasztás előtt álló lányok figyelmét igyekszik felkelteni a mérnöki szakok iránt. Kürti Tom neve valószínűleg senki előtt nem ismeretlen, második generációs vállalkozó, a KÜRT Akadémia intézményvezetője, ahogy ő fogalmaz „a teljesítmény társadalmának terméke.” Tom arra hívta fel a figyelmünket, hogy manapság az egyediségünk a legnagyobb érték. 6K-s modellje szerint a kíváncsiság, a kreativitás, a kooperáció, a kommunikáció, a kockázatvállalás és a kritikus gondolkodás a legfontosabb tulajdonságok a 21. században.

Ezt is elviszem magammal…

Az előadások szüneteiben a szervezők mindent megtettek azért, hogy teljes közösségi élményben legyen része a nézőnek. Az online élményprogramok között volt Margaret Island szobakoncert, beszélgetés Ott Anna, Durica Katarina és Borbély Alexandra társaságában, de még jógaóra is, Sugár Bercivel. A nézők a nap végéig jelen voltak az éterben, ami bizonyítja, annak ellenére, hogy szinte az egész életünk átköltözött az online térbe, a minőségi tartalomért akár egy teljes szombatot is képesek vagyunk a laptop előtt tölteni. Mégis a legfontosabb tapasztalata a 2020. november 14-i TEDxLBW eseménynek – legalábbis számomra -, hogy olyan emberek adtak nekünk értékes gondolatokat, inspiráltak bennünket cselekvésre, ösztönöztek gondolkodásra, akiknek ugyanolyan szar nehéz évük volt, mint bárki másnak. Hogy honnan van bennük – előadókban, szervezőkben, önkéntesekben – ez a pozitív energia, lelkesedés és szenvedély? Nem tudom, de pusztán, hogy van, azt bizonyítja, nem létezik olyan nehéz helyzet, amelyben ne lennének hősök, tanítók, barátok, akikre feltétlen számíthatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét