Hihetetlen dolgok, amiket ki tudsz hozni egy hálózati adattárolóból

0

Azt már bemutattuk, mire jó alapesetben egy megbízható hálózati adattároló, a NAS-ok azonban egyre többet tudnak. A lakás vagy a kis iroda sarkában megbújó csendes dobozkában több erő lakik, mint sokan gondolnák, erre mutatunk néhány példát.

Amikor nemrég elkezdtük használni a szerkesztőségben az Asustor Lockerstor 2 Gen 2 típusú NAS-t, alapvetően arra gondoltunk, végre lesz egy olyan kis eszközünk, amire elmenthetjük a megosztani kívánt fájljainkat, szinkronizálhatjuk a legfontosabb mappáinkat és kezelhetjük a letöltéseinket. Ehhez képest, ahogy egyre jobban belemásztunk a kis egység lelkivilágába, egyre több olyan funkciót fedeztünk fel, amelyekkel még több feladatot tudtunk automatizálni vagy épp kényelmesebbé tenni. Egy hónapnyi használat után már azt vettük észre, hogy szinte többet molyolunk a NAS-sal, mint saját számítógépeinkkel, és megkönnyítettünk egy sor olyan tevékenységet, amelyek korábban macerásnak számítottak. Mutatunk is ezekre néhány példát!

Közös felhőtárhely biztonságosan

Manapság, amikor már egyre többen dolgoznak távmunkában, akár más városokból, sőt országokból, nem mindegy, hogyan osztják meg egymás között a munkához szükséges fájlokat. Ezek ráadásul már rég nem csak dokumentumok lehetnek, hanem képek százai, videók, szoftverek, amik nem küldhetők el csak úgy, egy e-mail csatolmányaként. Persze ott van lehetőségként valamelyik felhőtárhely-szolgáltatás a Dropboxtól a Google Drive-ig, de ezekben alapvetően viszonylag limitált tárterületet kapunk ingyen és a bővítésért havonta kell előfizetést megújítanunk.

A cikkíró otthoni irodájában ráadásul nem csak a munka-jellegű fájlok vártak valamilyen megosztott tárhelyre, hanem az élet más területein is szükség volt ilyesmire – többek között egy nemrég lebonyolított esküvőről érkeztek fotók és videók, valamint két zenekari lemezfelvétel feljátszott zenei sávjai is folyamatosan gazdát cseréltek az interneten keresztül. Ezt egy idő után már kifejezett zsonglőrködés volt kezelni, és itt jött képbe a NAS. Az Asustor Lockerstor 2 Gen 2 esetében a tárhely méretének mindössze az szab határt, mennyi merevlemezt és SSD-t helyezünk be a gépházba (a tesztkörnyezetben először 2×2 terabájt SSD dolgozott, amely később kapott 2×4 TB merevlemezt is).

Azt sem kellett tovább bonyolult táblázatokban vezetni, melyik projektben, milyen felhasználók, milyen mappákat és milyen jogosultsággal érnek el valamelyik felhőszolgáltatásban: egyszerűen csak létrehoztunk egy adott mappát, a Lockerstor 2 belső rendszerében megadtuk a jogosult felhasználók adatait, beállítottunk számukra egy felhasználónév és jelszó párost, majd pedig ezeket megosztottuk velük. Ők ezáltal ugyanazt az élményt kapták, mintha Google Drive-ot vagy hasonló megoldást használtak volna, de minden általuk fel- és letöltött fájl a NAS-ra került. Nem volt többé kavarodás azzal, ki melyik szolgáltatást használja, vagy elfogy-e valamelyiken a tárhely: mindent tökéletesen kézben lehetett tartani. Ráadásul a biztonság sem volt kérdés, hiszen egyrészt az adatokhoz nem férhetett hozzá semmilyen felhőszolgáltató, vagy annak adatszivárgása esetén bármilyen illetéktelen személy. És még az a veszély sem fenyegetett, hogy egy hardverhiba miatt elvesznének a fájlok, mivel a NAS automatikusan tükrözte az adatokat a másodlagos tárhelyeire. Olyan volt így kezelni a sokfelől érkező és sokfelé megosztott fájlokat, mintha egy hatalmas csatahajó parancsnoki hídján állva osztogatnánk az utasításokat.

Megbízható médiaközpont

A következő felfedezés inkább az otthoni használat során mutatott nagy előrelépést. Korábban, ha nem valamilyen streamingszolgáltatást használtunk, úgy néztünk filmeket, hogy a fájlokat külön másolgattuk arra a laptopra, amelynek apró kijelzőjén mozizni szerettünk volna. Ez persze egy hosszadalmas folyamat, ráadásul egy idő után azt vettük észre, hogy a család összes számítógépein elszórva ott maradt egy csomó már megnézett sorozatrész és film, több esetben duplikálva, és persze feleslegesen foglalva a helyet.

Az Asustor Lockerstor 2 Gen 2 tesztje közben szereztünk be egy projektort, amelyben ugyan vannak saját médialejátszók, de az eszköz nem új már, ezért saját hardvere és szoftverei már kissé akadozó módon birkóztak fel a nagyobb felbontású videókkal. Épp ezért kipróbáltuk, hogy a Lockerstor 2 HDMI csatlakozóját is beüzemeljük, majd pedig a NAS-on elérhető lejátszókkal “hajtjuk meg” a projektort, amelynek így semmi más szerepe nem volt, mint a vetítés. Így pedig már tökéletes volt az élmény. A LooksGood + AiVideos használatával gyors, akadásmentes, tűéles lejátszást kaptunk, és a NAS-on tárolt filmek között is nagyon könnyen válogathatunk a látványos kezelőfelületen.

Szintén élvezetessé vált így több méteres képátlóban képeket nézegetni például a már említett esküvőről, amelyet a Photo Gallery 3 + AiFoto 3 segítségével könnyen rendezhettünk mappákba, idővonalakat készíthettünk és akár zenével kísért diavetítéseket is tarthattunk. Amikor pedig a projektorhoz egy komolyabb hangrendszert is csatlakoztattunk, a SoundsGood + AiMusic segítségével kialakíthattunk magunknak egy saját zenekönyvtárat a NAS-on, amelyben a nagy vetített képen könnyedén keresgélhettünk. Az már csak hab a tortán, hogy a fenti funkciókat nem csak kábeles kapcsolattal a projektoron használhattuk, hanem akár mobilon is elérhettük őket, így út közben, vagy akár a legkisebb helyiségben sem maradtunk sorozatrészek nélkül…

A NAS, mint közvetítő központ

A munka mellett a kis házistúdióból gyakran folyik élő közvetítés is, hiszen a pont-most.hu szerkesztője a bzmusic nevű Twitch csatornán folyamatosan készít élő műsorokat. Ezek egy része a platformon megszokott játék, de akadnak beszélgetős adások, valamint a csatorna különlegessége, az online zeneírás, felvétel és keverés, amikor egy teljesen új dal készül el a nézők szeme láttára és füle hallatára. Ez korábban elég nehézkes, ráadásul erőforrás-igényes feladat volt, hiszen a zeneszerkesztő szoftver, vagy épp a játék ugyanazon a számítógépen futott, mint a videóadást kódoló és az élő közvetítést szolgáltató szoftver – tulajdonképpen egyetlen PC-nek kettő helyett kellett dolgoznia.

Az Asustor Lockerstor 2 Gen 2 azonban megkönnyítette ezt a feladatot és a közvetítési feladatokat átvette a PC-től, amelyre így már csak a megosztott játék- vagy zenei szoftver futtatása hárult. Egy idő után ráadásul könnyen be lehetett állítani azt is, hogy a kimenő adásokat a műsorokkal egyidőben rögzítse is a tároló, így később gyorsan és kényelmesen fel lehetett tölteni őket YouTube-ra és egyéb platformokra azok számára, akik nem látták élőben, vagy vissza szerették volna nézni a legjobb pillanatokat.

Webszerver az asztal alól

Korábban sokféle kisebb-nagyobb, személyes weboldalt üzemeltettünk különböző távoli szerverekről, a leggyakrabban úgy, hogy az adott szolgáltatónál csomagban rendeltük meg a domaint és egy hozzá tartozó tárhelyet. Egy idő után azonban nehézkessé vált, hogy a különféle blogok, családi oldalak, zenekari webhelyek egy csomó különféle szolgáltatóknál futottak, körülményes volt azt követni, mikor melyiknél jár le az éves díj, hol futunk túl a tárhelyen és így tovább. Épp ezért egy nagy levegővel a domaineket egy helyre gyűjtöttük, a tárhelyeket pedig lemondtuk – ezek ugyanis átkerültek a Lockerstor 2 NAS-ra.

Ezt nagyon egyszerű volt megoldani, hiszen a NAS rendszerében gyorsan beállíthattuk, hogy webszerverként is elérhető legyen, majd pedig a megfelelő helyekre feltöltöttük az adott weboldalak adatait a HTML fájloktól a képekig és egyebekig. Innentől már csak át kellett irányítani a domaineket, hogy a www.valami.hu a NAS megfelelő címére mutasson, és az oldalak máris újra üzemeltek, csak éppen egy helyen, könnyen kezelhetően, a kis otthoni iroda asztala alól. Ettől fogva már egyáltalán nem nehéz új tartalmakat létrehozni, a régieket aktualizálni, és azt is villámgyorsan tudjuk orvosolni, ha valamelyik oldalon hibát tapasztalunk.

Van még bőven felfedeznivaló

Mivel jól láthatóan a fenti lehetőségek is bőven túlmutatnak azokon, amelyeket egy NAS-tól hagyományelvűen elvárunk, belejöttünk a dologba, és már most tervezünk egy sor egyéb funkciót, amelyeket a NAS-sal kiválthatunk. Az Asustor Lockerstor 2 Gen 2 ugyanis többek között lehetőséget ad arra, hogy egy távoli, virtuális, Linux-alapú számítógépként használjuk, de futtathatunk rajta saját webshopot, és még olyan feladatokat is elvégezhetünk a Docker-támogatásnak köszönhetően, amelyekkel komplex online szolgáltatásokat indíthatunk anélkül, hogy ezekhez külső tárhelyeket, szolgáltatókat kellene megfizetni és ezer szálon kezelni. Lesz tehát még újdonság, az Asustor eszköze pedig eddig láthatóan jól bírja az egyre többféle terhelést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét