Kényelmesen, bárhol, bármikor: ezért jó az online nyelvtanulás

0

Egyre több lehetőség van arra, hogy egy számunkra új nyelvet ne iskolában, kötött időpontban, tanár-diák felállásban sajátítsunk el, hanem saját tempónkban, kedvenc eszközünkön haladjunk előre ott és akkor, ahol és amikor nekünk kényelmes. Mutatunk néhány hasznos példát és megnézzük, melyik online oktató módszernek milyen előnyei vannak, hogy bárki könnyen kiválaszthassa a neki leginkább megfelelőt.

Néhány évtizede a nyelvtanulás nem volt épp a legkényelmesebb tevékenységek egyike. A leghatékonyabbnak az számított, ha eljártunk valamilyen nyelviskolába, ahol képzett oktatók igyekeztek belénk táplálni a szavakat és szabályokat. Ez azonban azzal is együtt járt, hogy hetente, fix időpontokban kellett eljárkálnunk egy adott helyre. Persze autodidakta módszerhez is folyamodhattunk, bár a tankönyvek nem mutatták meg a helyes kiejtést, a munkafüzetek túlzottan a nyelvtanra koncentráltak, és nem volt meg az interaktivitás és személyre szabottság szikrája sem.

A számítógépek megjelenésével már könnyebbé vált a helyzet, hiszen megjelentek az első olyan oktatóprogramok, amelyekben már nemcsak olvasni, de hallani is lehetett a szövegeket, no meg bizonyos megkötések mellett már mi magunk választottuk meg az oktatás időpontját és időtartamát is. Az igazi üdvösséget azonban a mobilinternettel ellátott telefonok hozták el, hiszen itt olyan alkalmazásokat tudunk futtatni, amelyek egyrészt folyamatosan frissítik a tudásanyagot, egyre több nyelven, sokféle szint közül választhatunk, és mindezt tényleg olyan “falatokban” fogyaszthatjuk, ami nekünk épp kényelmes. Ha tíz percünk van gyakorolni fülhallgatóval a metrón, fél óra az ebédszünetben vagy nyugtató levezetésként elalvás előtt okulnánk, minden megoldható, ráadásul akár teljesen ingyenesen is.

Összegyűjtöttünk néhány olyan appot, amely hatásosan és élvezetesen visz végig a nyelvtanulás stációin, és az információ átadásán kívül olyan extrákat is kínál, amelyek túlmutatnak minden eddigi oktatási módszer lehetőségein.

Duolingo: a játékos nyelvtanulás koronázatlan királya

A “baglyos appot” mára nagyon sokan ismerik és használják. Egyrészt azért, mert akár teljesen ingyen is működik, de ha csak ennyi lenne a trükkje, nem lenne ennyire sikeres. A Duolingo azzal hódította meg a közönséget, hogy a tanulás mumusát játékosságra cserélte, és úgy tudja a fejbe ültetni a friss szavakat és szabályokat, hogy nem csatlakozik az egészhez a kötelezőség rossz érzete.

Induláskor egy rövid teszt segítségével pontosan belövi, milyen szintről indulunk a kiválasztott nyelvben. Ha nem a legalapabbat választjuk, képes-hangos formában, mondat-összerakós feladatokkal nézi meg, honnan induljon a képzés. Emellett arra is rákérdez, mennyi időnk van általában naponta az app használatára, valamint mi a legfontosabb célunk a nyelv megismerésével (például utazás, barátkozás, üzleti felhasználás).

Innentől pedig valóban lépésről lépésre haladunk, a feladatok akár 5-10 perc alatt megoldhatók. A Duolingo előnye egyértelműen a szótanulás, a szókincs fejlesztése, amiben nagy segítséget nyújt, hogy nemcsak írott, de kimondott formában is halljuk a feladatok tartalmát. Hogy teljes mértékben helyettesíti-e a Duolingo a nyelvtanárt? Talán erre azért nem adnánk egyértelmű igen választ, ugyanis a nyelvtani szabályok ismertetésére nem fordít olyan nagy figyelmet, ezt a területet inkább úgy tanuljuk meg az app használata közben, hogy a “szókirakós” módszerrel összeállított mondatok sok századik alkalmánál már szép lassan elkezdenek beugrani, visszatérni az egyes kötöttségek és viszonyrendszerek, de azért a magyarázatok nem jönnének rosszul.

Mindenesetre a Duolingo főleg kezdő szinten kiváló, hiszen az alapokat nagyon jól elülteti a fejekben, később pedig egy alapszintű, nyelvtanra fókuszáló tanulás mellett a szókincs bővítésére, a kiejtések megjegyzésére továbbra is használható. Emellett ne hagyjuk ki, hogy a játékos megközelítés mellett komoly közösségi funkciókat is kapott, ahol összehasonlíthatjuk a haladásunkat az ismerősökkel, és akár ligákba is csatlakozhatunk, ezáltal még emberközelibb motivációt kapunk a tanuláshoz.

Falou: merj megszólalni

A Falou metódusa alapértelmezésben hasonló a Duolingo által bevezetett könnyed, gyors és játékos megközelítéshez, az újdonsága abban rejlik, hogy nemcsak hallgatni engedi a leírva is megkapott szöveget, de arra buzdít, hogy ki is mondjuk azt. A módszerük azon alapul, ahogy mindenki az anyanyelvét tanulja kisgyerekként: még nem a szabályok mentén, szisztematikusan haladunk és írott formákat gyakorlunk, hanem csücsörítünk, sziszegünk, csettintünk, ahogy igyekszünk megtanulni a szavak formálását és kiejtését.

Az app jelenleg 21 nyelvet támogat, amelyek között a magyar sajnos még nem szerepel, de a készítők állítása szerint folyamatosan bővítik a kört, másrészt pedig már most is nagyon jól használható arra, hogy ha egy adott nyelvet már ismerünk, annak segítségével sajátítsuk el a következőt. A beszéltetős leckék általános, gyakran előforduló élethelyzetekre épülnek, így kipróbálhatjuk a bemutatkozást, ételrendelést egy vendéglőben, utazás közben előforduló helyzeteket, de akár állásinterjúra vagy egy prezentáció megtartására is felkészülhetünk. A kiejtést mesterséges intelligencián alapuló rendszer segít fejleszteni azzal, hogy “meghallgatja” a próbálkozásainkat, és korrigálja az esetleges hibákat vagy pontatlanságokat.

Babbel: hosszú időre beágyazza a tudást

A Babbel a régebb óta létező nyelvtanuló appok egyike. Itt annyira nem rugalmas a tanulási időtartamok kiválasztásának lehetősége, mint a Duolingo esetében, ugyanis fix hosszúságú leckék alapján haladhatunk, viszont a készítők szerint ezeket úgy állították össze, hogy az egyes leckék egyfajta gondolati ív szerint épüljenek fel, a végükre pedig épp a kontextus, a folyamatos “sztori” miatt jobban beágyazódik majd a tudás. Egyébként nem kell félni, itt sem maratoni kihívásokra kell felkészülni, nagyjából negyedórás szakaszokat kapunk.

A feladatok változatosak, tehát a Babbel esetében sem egy tankönyv előtti unatkozásról van szó: a hallgatás és ismétlés, a mondatok összeállítása, a képek és szavak párosítása mellett olyan részei is akadnak a tanulásnak, amikor egy adott mondat hiányzó részeit behelyettesítve a nyelvtanról is többet tanulhatunk, mint a korábban bemutatott appokban. Alapvetően tehát a Babbel egy fokkal professzionálisabb megközelítésű, de még egyáltalán nem a hervasztóan unalmas, vagy bosszantóan nehézkes kategória, ha valaki komplexebb nyelvtanulásra vágyik, érdemes ezzel próbálkoznia.

Fontos azért megjegyezni, hogy a Babbelnél nincs semmilyen ingyenes verzió, ehelyett többféle előfizetés közül választhatunk. Az egyhavi, egy nyelvre érvényes penzum 15 dollár, és minél hosszabb időszakra fizetünk elő, annál többet spórolhatunk havonta. Aki viszont nagyon elkötelezett, egyszeri, 350 dolláros árért időkorlát nélkül az összes nyelvet elérheti.

Rosetta Stone: képekkel és extrákkal aprólékosan

A Rosetta Stone app arról a kőről kapta a nevét, amely alapján az óegyiptomi hieroglifák megfejtése elkezdődhetett. Természetesen holtnyelveket nem tudunk vele megtanulni, de az aprólékosság mindenképpen jellemző itt is. A leckék nagyjából fél órán át tartanak, viszont kifejezetten komplexek, a szövegértéstől a beszéden át a nyelvtanig mindegyikben van minden, tehát úgy haladhatunk előre, hogy nem csak a nyelvtanulás egyik vagy másik szegmensében fejlődünk.

Nyugalom, itt sem szimpla magolásról van szó, a képekkel, hanggal segített feladatok változatosak annyira, hogy egy pillanatig se érezzünk kényszert vagy unalmat. A Rosetta Stone szinte minden elemében képeket használ, ami azt is segíti, hogy a megtanult szavakhoz, mondatokhoz, de akár nyelvtani szabályokhoz is valamilyen vizuális információt kapcsoljunk, ami segíti a rögzülésüket.

Sajnos ennél az appnál sincs “ingyen ebéd”, az előfizetéseket 3 vagy 12 havi pakkokban intézhetjük, mindkét esetben 12 dollárra jön ki egy hónap. Van lehetőség arra, hogy egyetlen fizetéssel örök jogot szerezzünk az összes nyelvre (itt ezekből 25 érhető el), erre 300 dollárt kell szánnunk.

A Rosetta Stone az alapvető leckék mellett egyébként az extrákkal legjobban ellátott appok egyike: válogathatunk egy tonna elolvasható sztori, tematikusan válogatott szószedet, anyanyelvi beszélők által felvett audió-helyzetgyakorlatok és videók között, ami tovább mélyítheti a nyelvtudásunkat szlengekkel, magabiztos kiejtéssel és sokféle terület szavainak megismerésével.

Rocket Languages: hangosan, extrákkal

A Rocket Languages nem apróbb játékokra vagy képekre épül, itt a hang a legfontosabb. Az egyes leckékben olyan 20-30 perces jeleneteket hallgathatunk meg, amelyek egy adott téma köré épülnek, például kiválaszthatjuk azt, ahogy a szereplő kávét és süteményt rendel egy kávézóban, beleértve a különféle udvariassági formulákat, az összetevőket, a fizetést és egyebeket. A társalgás közben mondatonként vagy bekezdésenként megáll a jelenet, és az oktató elmagyarázza, mi miért hangzott el, mire kell az adott részben figyelni.

Miután vége az audió-résznek, jönnek a visszatekintő kérdések és gyakorlatok, tulajdonképpen itt mutatjuk meg, mi mindenre emlékszünk az elhangzottakból – kicsit olyan ez, mint egy osztályban meghallgatni a tanárt és aztán rögtön megírni a házi feladatot. A legjobb az a funkció, amikor a jelenetet újra lejátszhatjuk, de már úgy, hogy valamelyik résztvevő helyett mi beszélünk. Szintén nagyon jó ötlet, hogy a leckék mellé kapunk egy nagyon részletes leírást kulturális szempontból is: miért és mikor magázódunk, miért használjuk egy adott élethelyzetben a szó egyik, máskor pedig egy másik alakját, és így tovább.

Érdekes módon a Rocket Languages nem ajánl fel előfizetéses modellt, itt egyszeri fizetéssel kapunk meg modulokat. A cikk írásakor például a német nyelv első szintje (nagyjából 128 órányi anyag és a hozzá tartozó extrák) 150 dollár, az első két szintet egyben 300, míg a 3 teljes szintet 450 dollárért vehetjük meg. Elsőre és egyszerre kissé borsosnak tűnők az összegek, de a hihetetlenül sokféle, nagyon mély tartalom kárpótolja azt, aki ebbe fektet.

Érdemes belevágni

Látható, hogy az online nyelvtanulás már rég nem csak annyit jelent, hogy a tankönyvek és munkafüzetek az internetre költöztek. Már csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk, melyik módszer a leginkább megfelelő: a játékosság motivál vagy az átfogóbb tudásra vágyunk, képekkel vagy hangos segítséggel haladunk-e jobban, és persze mennyi időt és pénzt szánunk a tanulásra. Onnantól pedig haladhatunk a nekünk megfelelő tempóban, függetlenül helytől és előre megszabott időpontoktól. Ráadásul még attól sem kell félni, hogy valami elavult, írásközpontú tudással kell makognunk a nyelvismeretünk első élő próbálgatásakor.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét