Tényleg az ördögtől való a használt mobil?

0

Használt műszaki cikket többféle okból vásárolunk: a leggyakoribb persze az, hogy így jó esetben olcsóbban juthatunk egy olyan eszközhöz, amit újonnan nem engedhetnénk meg magunknak. De megéri ez a bizonytalanságot, a garancia esetleges hiányát? Mire érdemes odafigyelni vásárlás előtt?

Bár sokat beszélnek manapság arról, vajon tényleg létezik-e a tervezett elavulás jelensége, azt azért megállapíthatjuk, hogy egy sor műszaki eszköz esetében nem akkor vesznek újat a felhasználók, amikor az teljesen elromlik vagy kiöregszik és már egyáltalán nem alkalmas eredeti feladata ellátására. Ilyenkor pedig – szerencsére – lehetőség van arra, hogy továbbadják, vagy valamilyen egyéb módon visszahelyezzék az üzleti körforgásba. Ezzel többek között valamennyit akár visszaszerezhetnek az eredeti vételárból, vagy más megközelítéssel “besegíthetnek” a következő készülék vásárlásába, másrészt a környezetnek is jót tesznek azzal, hogy nem termelnek annyi digitális hulladékot.

Amikor valaki megvásárol egy két-három éves mobilt, laptopot, tabletet, még nagy esély van arra, hogy az alkatrészek további éveken át jól bírják, és bizonyos esetekben a gyorsabban “kopó” alkotóelemek, például az akkumulátor cseréjével kényelmesen használhatják jó ideig. Az is szerencsés, hogy bármennyire igyekeznek a hardvergyártók, egy-egy újonnan kiadott terméksorozatba nem építenek bele annyi friss technológiát vagy annyival erősebb részegységeket, hogy a néhány éve kiadott szoftverek ne fussanak rajtuk, így aztán ha néhány kifejezetten új funkciót tudunk nélkülözni, szinte ugyanúgy használhatunk egy 2020-ban kiadott telefont vagy egy 2018-as laptopot, mintha most vettük volna. Persze nem árt néhány fontos tulajdonságra odafigyelni, és előre megvizsgálni a kiválasztott használt eszközt, hogy tényleg ne faragjunk rá, és azt is érdemes végiggondolnunk, hogy egy bizonyos ár-érték arányt tekintve nem éri-e meg mégis újat vásárolni.

Csak körülményesen!

Értelemszerűen az első, amit használt telefon vásárlása előtt meg kell tennünk, egy Sherlock Holmes aprólékosságával végigvitt tájékozódás. Egyrészt nézzük meg, hogy az adott készülék műszakilag milyen állapotban van, nem hibásak-e egyes alkatrészei, és ami talán a legfontosabb: mennyit bír az akkumulátora. Manapság a legtöbb készülék már unibody kialakítású, tehát nem távolítható el egyszerűen az akku, nincs levehető és cserélhető hátlap – ez egy olyan ár, amit a legalábbis részleges vízállóságért fizetni kell. Az akku elérhető teljesítménye viszont minden egyes feltöltéssel romlik valamelyest, tehát ha egy új mobilnál azt látjuk, hogy átlagos használattal másfél-két napig, az egy két éve használt modellnél jó, ha eléri a reggeltől estig tartó időszakot.

Namármost, itt lehet az első buktató: ha olyan telefont fogunk ki, amelynek az akksija már leharcolt állapotban van, hamarosan vásárolnunk kell egy új telepet, amely lehet gyári – ha még forgalomban van, ráadásul valószínűleg drága mulatság lesz -, és lehet utángyártott, ami talán olcsóbban kijön, de kissé lutrinak számít, mennyit bír és mennyire biztonságos. És itt még nincs vége a költségeknek, hiszen a unibody készülékházat csak szervizben tudják kinyitni és kicserélni az akkut, és itt is két választásunk van, az általános szervizek egyike, amely nem feltétlenül garantálja, hogy újból összerakás után a készülék megtartja korábbi por- és vízállóságát, vagy a márkaszerviz, amihez megint zsebbe kell nyúlni, és akkor olykor már odavész a használtan talált telefon olcsósága.

Érdemes megnézni azt is, az operációs rendszer melyik verziója dolgozik a telefonon és van-e még lehetőség frissítésekre. Egyes szoftverek ugyanis már megkövetelik az újabb oprendszer-kiadásokat, és biztonsági szempontból sem elhanyagolható, hogy valamilyen régebbi verzió dolgozik-e a gépen, amelynek védelmi vonalai már elavultak a vírusok, hackek és egyéb fenyegetések ellen.

Lehet jót is kifogni

Eddig inkább ijesztgettünk a használt mobilokkal kapcsolatban, de persze ez nem azt jelenti, hogy tényleg ördögtől való megpróbálkozni ilyenek beszerzésével. Viszonylag általános jótanács, hogy az eleve olcsóbb kategóriát képviselő darabok rosszabbul “öregszenek”, a kisebb kapacitású akkuk, a gyengébb hardverek az első használatba vétel után két évvel már több gondot okozhatnak, mint amennyi hasznot hoznak. A felső-középkategóriájú és ennél erősebb telefonok esetén még valamivel könnyebb kifogni olyanokat, amik pár év használat után is elfutnak még pár további évig. Itt szintén érdemes azért megnézni az akku állapotát és az oprendszer verzióját, de az is tény, hogy a közismertebb márkák csúcsmobiljai közül több olyat találunk, ahol például tovább garantálja a gyártó a biztonsági és rendszerfrissítések kiadását.

Ami viszont talán a legfontosabb tanács minden eddigi felett: kipróbálás nélkül nem érdemes használt mobilt venni. Valahol olyan ez is, mint egy használt autó esetében, ahol néha a modellnél vagy a gyártási évnél is súlyosabban esik latba az, hogy hány kilométert futott a járgány (nem is beszélve arról, hogy vajon folyamatos padlógázzal rodeóztak-e vele éveken át). A telefonokon nincs kilométer-számláló, és azt se láthatjuk egy szimpla, online funkció-felsorolásból, hogy naponta csak két e-mailt olvasott-e rajta a gazdája némi óvatos fotózás mellett, vagy a legcombosabb játékokkal fűtötte fel a hardvert napi nyolc órán át. Tehát, ha lehetőség van rá, igenis próbálgassuk, fogjuk kézbe, töltsünk le néhány általánosan használt appot, figyeljük a sebességet és a stabilitást, valamint azt is, hogy a teszt ideje alartt mennyit veszít töltöttségéből az akkumulátor.

Lehet jobb megoldás is

Bizony, előfordulhat az is, hogy ha okosan átnézzük, mit kapunk a pénzünkért (és mire számíthatunk még ezen felül szervizköltségekben és élettartamban), találhatunk jobb ajánlatokat új készülékekre is. Erre egyrészt nemrég volt jó példa az NMHH által támogatott készülékcsere-program, amelyben kedvezményt, illetve visszatérítést kaphatott az, aki csak régebbi mobilhálózatokat kezelő telefonja helyett választott újat.

Emellett érdemes figyelni a szolgáltatók akcióit is, hiszen új előfizetéssel, de akár a meglévő aktualizálásával is járhat kedvezményes telefon, nem is beszélve a különféle részletfizetési konstrukciókról, amelyeket a mobilszámlába építve tudunk akár több év alatt kiegyenlíteni. Eközben pedig garanciális, mindenképpen hibamentes és vadonatúj készülékhez jutunk, ami nem lep meg minket akár hetek múlva rejtett hibákkal, lassulásokkal. Hasonlóan jó eredményt adhat, ha körülnézünk a szolgáltatók sajátmárkás készülékei között, amelyek akár megadhatják azt a használati élményt, amit egy nagy nevű gyártó telefonja, csak épp az ár sokkal kedvezőbb.

Összefoglalva tehát, a használt mobil nem azonnal kizárandó opció, de nagyon oda kell figyelni egy sor jellemzőre, valamint webshopos, csupán alkatrészeket és funkciókat felsoroló modellek helyett igyekezzünk kipróbálni a minket érdeklő telefonokat, mert a látszat mást mondhat, mint a valós élmény. Ha pedig biztosra akarunk menni, tartsuk nyitva a szemünket az új készülékekhez kapcsolódó akciók, kedvezmények vagy konstrukciók felé, ahol nem futhatunk bele semmi furcsaságba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét