Magyarósi Csaba: Digitális szülő vagyok!

0

„Az nálunk nem fordulhat elő, hogy valamelyik gyerekem mobiltelefonnal szaladgál az utcán, és azon random tartalmat fogyaszt” – Magyarósi Csabával a tudatos internethasználatról beszélgettünk.

Gyerekeinknek szükségük van arra, hogy védelmezzük őket. De míg az egyértelmű, hogy átadjuk nekik a hétköznapi élethez szükséges tudást – hogyan kell rendesen kezet mosni vagy hogy jobb oldalt kell haladni a biciklivel –, addig az online térben való biztonságról elég keveset beszélünk nekik. A Magyar Telekom és a Hintalovon Alapítvány legújabb közös kampányával támogatja a szülőket abban, hogy hogyan neveljenek tudatos digitális bennszülötteket. A témában Magyarósi Csaba, videóblogger, újságíró, két gyerek apukája mesélt.

20 éve a hivatásod is az online világhoz köt. Ez már csak azért is nagyon izgalmas lehetett neked, mert végignézhetted, ahogy a digitális világ egyre jelentékenyebbé válik. Ha visszanézel, milyennek látod ezt az időszakot?

Az egyik legfontosabb, hogy megszűnt az a felosztás, hogy vannak a tartalomkészítők és a tartalomfogyasztók. Közel 20 évvel ezelőtt még volt egy nagyon éles határvonal, mára ennek nyoma sincs. Aminek egyrészt van egy csomó pozitív hozadéka, hiszen elképesztően jó, friss, ötletes, felszabadult tartalmak lepték el a netet, olyanok, amik sose tudtak volna elkészülni szerkesztőségi, tévés vagy egyéb keretek között. Szenzációs, hogy mindenki, aki akar, meg tud szólalni. De ebből következik, hogy egy csomó olyan ember is megszólal, akinek nem kellene. Ez a fajta demokratizálódás tehát egyszerre hozott sok minőségi tartalmat, meg sok ökörséget is. Sajnos ezek együttesen hatnak az emberekre, akik egyre kevésbé tudnak különbséget tenni minőségi és nem minőségi tartalom között. Régebben az újságíró dolga volt az, hogy eldöntse, mi az, ami hasznos és mi az, ami nem. Most viszont szabadon közölhet bárki bármit. Az átlagos felhasználó pedig a legtöbbször nincs annak a tudásnak a birtokában – mert nem is kell annak a tudásnak a birtokában lennie –, ami alapján különbséget tudna tenni.

Ez összefügg azzal, hogy egyre több felhasználó hozza be a gyerekét is mint témát. Jobb esetben csak az illető barátai látják ezeket a tartalmakat, rosszabb esetben kikerülnek a nagy nyilvánosság elé…

Ameddig a Facebookon csak a legközelebbi ismerőseink, barátaink látják, addig úgy gondolom, hogy a fotók megosztása érthető. Ezt én is csináltam, amikor kicsik voltak a gyerekek. A nyilvános profilomon viszont soha nem tettem közzé róluk fotót, és nem is fogok. Sőt, miután a privát profilok sem tekinthetők teljes értelemben zártnak, hiszen onnan is ki tud kerülni bármi, már oda se posztolok a gyerekekről képeket.

Ez már a tervezés pillanatától tudatos volt, vagy időközben alakítottátok így? 

A legelső vlog epizód elkészítése előtt tudtam, hogy ez a maximum, amit mutatni fogok belőlük. Nem azért, mert gond lenne velük, tök büszke vagyok rájuk, nagyon szeretem őket. De úgy érzem, van egy határ, ezen belül ők még nem kockáztatnak semmit, még semmi olyan nem történik, ami később kellemetlen lehetne nekik. Így kivédhetem például azt, hogy az utcán azonosítsák őket.

Mikor szembesültél azzal először, hogy valamilyen formában a digitális világtól is védened kell a gyerekeidet?

Folyamatosan lehet hallani erről, illetve az ember újra és újra belefut olyan hírekbe, amik ezt alátámasztják. Sőt, már tíz évvel ezelőtt is lehetett tudni az internet káros hatásairól. De nekem a legerőteljesebb jelzés az volt, amikor elkezdtem nyilvánosan publikálni, és megjelentek az első kommentelők. Valóságos gyűlölethullám indult meg a részükről, akkor jöttem rá, hogy mivel az interneten bárkit el lehet küldeni a francba, bármilyen következmény nélkül, ezt sok frusztrált ember ki is használja. A kezdetekkor nehezen tűrtem, évek kellettek, mire hozzászoktam ahhoz, hogy ezzel nem kell foglalkozni.

De tegyük fel, ha a gyerekeimről is osztanék meg tartalmat, azzal őket úgy tenném ki az ilyen jellegű kommunikációnak, hogy nincsenek felkészülve, meg sem érdemlik, ráadásul nem is kérik, hogy ők jelen legyenek a különböző csatornákon.

Függetlenül a veszély mértékétől azt gondolom, hogy az ember kiszolgáltatja a gyerekét, amikor a nagyközönség felé mutatja őt. Sajnos vannak Magyarországon olyan hírességek, akik ezzel nem foglalkoznak, és sokat szerepeltetik a kicsiket is. Ezek a gyerekek aztán kapnak hideget-meleget. Még az én ismeretségi körömön belül is elhangoznak olyan mondatok, hogy „láttad az XY gyerekét, az mekkora egy majom.” Erre nem kerülne sor, ha ez a híresség nem mutatná meg a gyerekeket. Úgyhogy én pont azért, hogy elkerüljem a támadásokat, már előre elhatároztam, hogy nem lesz olyan jól felismerhető karakterük, ami alapján bárki is kritizálhatná őket.

Egyébként adsz már a kezükbe mobiltelefont, tabletet? Ők használják a netet?

Szabályozott keretek között, rövid időre igen. A lányomnak például az egyik osztálytársa Amerikába költözött, azóta videóchaten beszélgetnek egymással. De alapvetően a számítástechnika úgy kerül a közelükbe, hogy van egy ilyen programozható LEGO robot, azt programozgatják. A lányom szoftveres programokat készít. Illetve ha nagyon jól viselkednek, akkor időnként megkapják az iPadet, amin meghatározott streaming- szolgáltatókat nézhetnek, és onnan is csak az ő korosztályuknak megfelelő videókat. Az nálunk nem fordulhat elő, hogy valamelyik gyerekem mobiltelefonnal szaladgál az utcán, és azon random tartalmat fogyaszt. Persze olyan van, ha mondjuk táborba megy valamelyik gyerekem, akkor visz magával egy mobiltelefont, hogy fel tudjon hívni, ha bármi baj van. Egyébként az a jó, hogy egyelőre még nagyon szófogadóak. Ha én azt mondom, hogy nem, akkor elfogadják.

Tehát a népszerű social media platformokat messzire kerülik?

Teljes mértékben távol vannak tőlük ezek a felületek, vagy nem is nagyon tudnak róluk. Előbb vagy utóbb az iskolában persze ezek elő fognak kerülni, de jelenleg nem osztanak meg tartalmat, maximum fogyasztanak, és azt sem a közösségimédia-felületeken. Egyébként meg szerintem az egy óriási kockázat, amikor egy 10 éves gyereknek megadom a lehetőséget, hogy az egész világgal kommunikáljon. Irtó veszélyes, ilyenre soha a történelemben nem volt példa, hogy a nagyközönség felé kommunikált egy gyerek, most meg bárki megteheti ezt. Ezzel kiteszi magát az összes veszélynek, amiről korábban már érintőlegesen beszéltünk.

Vloggerként milyen eszközeid vannak arra, hogy a saját családodon kívül mások szemét is felnyisd a veszélyekre? 

A felületeimen elérek 100-200-300 ezer embert, ahol nyilván beszélek arról, hogy én mit gondolok a gyerekek internethasználati szokásairól. Ez már egy jó irány szerintem. De emellett azzal, hogy én nem mutatom a gyerekeimet, szintén példát állítok. Mivel nagyon markánsan nem mutatom őket, sokan meg igen, ezért aztán a nézőkben mindig felmerül a kérdés. Ilyenkor mindig kialakul egy diskurzus az adott videó vagy poszt alatt, amit általában már a nézőim vezetnek le helyettem. Elmondják, hogy miért nem osztok meg semmit a gyerekekről, és ezzel elindul a beszélgetés a kommentszekcióban.

Mit gondolsz, egy átlag szülő tisztában van azzal, hogy egyáltalán mitől kellene megvédenie a gyerekeket a digitális világban? 

Ahogy ez a téma egyre több helyen megjelenik, egyre többen beszélnek róla, előbb-utóbb megüti az átlag felhasználó ingerküszöbét is. A baj az, hogy amíg sok influenszer vagy sztár kiteszi a gyerekét a nyilvánosságnak, addig az emberek nagy része azt a példát látja, hogy ezt igazából lehet. Óriási a népszerű, nagy eléréssel bíró, akár informatikai, akár bármilyen más szempontból edukált tartalomkészítők felelőssége. Más példát kellene mutatniuk, mert ez, amit sokan jelenleg is közvetítenek, hatalmas felelőtlenség.

Tudd biztonságban a gyereked az online világban!

A Magyar Telekom az ország vezető távközlési szolgáltatójaként stratégiai feladatának tartja, hogy hozzájáruljon a társadalom digitális edukációjához, ennek részeként megkülönböztetett figyelmet fordít a családok és különösen a gyerekek védelmére. Legújabb, ennek a célnak szentelt kampányában a Telekom hasznos információkat és iránymutatást biztosít azoknak a szülőknek, akik szeretnék, ha gyermekeik védettebb, biztonságosabb körülmények között találkoznának a digitalizáció és az internet világával.

A kampány részeként, október 20-án elindított tudatosdigitalis.hu weboldal mindenki számára érthető megoldásokat ad az internethasználatra alkalmas okoseszközök szülői felügyeletére, és a készülékeken elérhető káros tartalmak korlátozására. A minden elterjedt operációs rendszerre elérhető védelmi beállításokon a szülők a gyerekekkel együtt mehetnek végig, és így közösen hangolhatják össze, milyen felügyeleti módszereket használnak a készülékeiken.

A tudatosdigitalis.hu-n a gyerekek online biztonságát szolgáló készülékbeállítások mellett a szülők kitölthetnek egy tesztet is, amely segít nekik felmérni, mennyire tudatosan posztolnak gyermekeikről a különböző közösségimédia-felületeken. Az odafigyelő, felelős hozzáállás segítségével a kockázatok jelentős része elkerülhető lenne; erre hívja fel a figyelmet az a gyerekek internethasználatát felmérő kutatás is, mely szerint a gyerekek csupán egyötöde érzi úgy, hogy szülei megfelelő figyelmet fordítanak online biztonságukra.

(Mészégető Marcsi interjúja)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét