Csoda a PC-piacon: növekedés a hiány árnyékában

0

Tulajdonképpen többszörös csodát művel manapság a PC-k piaca világszerte. Hosszú évek folyamatos csökkenése után újra egyre több asztali gép és laptop fogy, ráadásul idén ezt úgy sikerült elérni, hogy több fő komponens is hiánycikk, vagy épp kegyetlenül elszállt az ára.

Közel egy éve már rácsodálkozhattunk arra, hogy a személyi számítógépek piaca a folyamatos és kiszámítható lejtmenet után egyszer csak magához tért. Pedig addigra már minden, magára valamit is adó tech-újságíró látatlanban a “futottak még” jellegű hírek közé száműzte a piackutatók és elemzők aktuális kimutatásait, mondván, úgyis valami óvatos mínusz lesz a vége. A folyamatos csökkenés teljesen érthető is volt jó ideig, hiszen az okostelefonok, tabletek, majd pedig az egyéb okoseszközök megjelenése és általánossá válása óta jóval kevesebb területen van szükség “teljes értékű” számítógépekre. A médiafogyasztás, a közösségi média, a levelezés, de akár a hang- és videó-alapú kommunikáció már tökéletesen működik mobilon, tévén, vagy akár egy okosórán is, de egyetlen, apró okoshangszóró is kiszolgálhat kifejezetten bonyolult igényeket.

Még 2020 első negyedéve is harmatosan indult, a tavalyi első negyedév emberemlékezet óta a leggyengébbnek számított PC-s fronton, aztán jött egy előre nem látott faktor, ami újra elindította felfelé a sanyarú sorsú piaci szegmens vonalkáját. Naná, hogy a koronavírusról volt szó.

Nincs megállás?

A tavalyi Q2 meglepő eredményei után a két legnagyobb piackutató, a Gartner és az IDC is óvatosságra intette a befektetőket, mondván, a piac feleszmélése nagy valószínűséggel kérészéletű lesz, hiszen a vírus hamar eltűnik az életünkből, ezért megcsappan majd a vásárlói igény az otthoni irodákra, távoktatásra használható gépek iránt. Nos, nem állítjuk, hogy ezek az óriáscégek is olyan megbízhatóak lettek az előrejelzésben, mint a meteorológiai intézetek (már elnézést az illetékesektől), de a legújabb számok szerint a felívelés még most is tart, és a költő szavaival élve ki tudja, hol áll meg.

Persze azért legyünk reálisak: az IDC által nemrég összesített 84 millió darabos eladás, amelyet a cégek asztali gépekből, munkaállomásokból és laptopokból összehoztak az idei első negyedévben, egy erősebb időszakban nem lenne akkora nagy szám. Ellenben a már említett, hipergyenge 2020 Q1-hez képest ez már nem is egyszámjegyű, hanem egyenesen 55 százalékos emelkedést jelent. Az viszont már fényesen mutatja, hogy a PC-piac mennyire “kilőtt”, hogy az idén újév és március vége közötti időszak még a tavalyi karácsonyi szezont is 8 százalékkal megközelíti, márpedig az évek utolsó negyedévei mindig a legmagasabb eladási eredményeket hozzák. Az IDC-nél 9 éve nem mértek ilyen szintű növekedést a szegmensben, szóval a jelek szerint az a bizonyos, korábban említett kérész most épp matuzsálemi kort érhet meg.

Nehezített pályán

Ha már tapsolunk a PC-piacnak, tapsoljunk igazán: ezt az új hajrát komoly ellenszélben sikerült összehozni. Az elmúlt évben ugyanis több komoly komponens ellátási problémákkal és ezzel összefüggő drágulással nehezítette az üzletet. Egyrészt a félvezetőgyártók lassultak be (természetesen a koronavírus, a gyártói kapacitás és a logisztikai láncok akadályai miatt), ami komolyan visszavetette a processzorok, memóriamodulok, SSD-k és merevlemezek forgalmát. Ez eleve azt jelentette, hogy a viszonteladók a kereslet miatt meg tudták emelni az áraikat, de a jelek szerint a végfelhasználóknak továbbra is olyan szüksége van a minőségibb eszközökre, hiszen a távmunkához, távoktatáshoz sokszor nem elég egy belépő szintű modell.

Eközben a PC-s szegmenst régóta életben tartó játékosok sem pihentek, a mostani sikerek egy komoly részét is az erős gamer gépek vásárlói adták. Ráadásul itt sem épp rózsás a helyzet, hiszen a grafikus kártyák terén meghatározó két nagy gyártó, az NVIDIA és az AMD szintén ellátási gondokkal küszködik, és hiába adják ki az újabbnál újabb modelleket, a hiány miatt a pár évvel ezelőtti átlaghoz képest akár négyszeres áron juthatnak el a boltokba az eszközök.

Külön-külön is siker

Olyan sem volt még sokszor, amikor a teljes piac növekedésén belül a legjobb gyártók mindegyike erősödni tudott, nem is akármennyire. Jelenleg a Lenovo áll az élen, náluk 59,1 százalékkal nőtt az eladott darabszám, a második helyen a HP áll, akik még nagyobbat, 64,1 százalékot ugrottak. A bronzérmes jelenleg a Dell, amely ugyan most “csak” 23,4 százalékot nőtt, de ehhez érdemes hozzátenni, hogy a cég az utolsó, egy évvel ezelőtti zuhanó negyedévben egyedüliként tudott pluszban maradni. A negyedik helyen álló Apple irdatlanul nagyot lépett előre, a tavaly ilyenkori eredményükhöz képest 111,5 százalékkal több Mac gépet adtak el, az ötödik helyen pedig az Acer áll, náluk 73,5 százalékos ugrással jött össze a darabszám.

Mit hoz a jövő?

Az IDC szerint azért éves szinten most már tényleg megáll ez a furcsa növekedés, előrejelzésük szerint 2021 teljes egészében még 350 millió darab fölötti eredményt hoz össze a piac, de jövőre már néhány százalékkal visszaesik majd a menet – ebben persze megint beleszámolják azt, hogy most már tényleg visszaszorul a világjárvány a vakcinák hatására, tehát a kereslet összetétele és ereje is visszafogottabb lesz. De persze mindezt jövőre ilyenkor megint kitárgyaljuk, és készen állunk újabb meglepetésekre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét