Melyik internetes kereső való neked?

1

Mostanában szinte egyértelmű, hogy az internetes kereséseket hol bonyolítjuk – magyarul is köznevesült a „megguglizni” szó. Érdemes azért körülnézni, milyen egyéb lehetőségek vannak még, hiszen más szolgáltatások másféle működési elvekkel, sőt néha extrákkal is várják a netezőket.

Google

Kezdjük persze az alapvetéssel. Bár manapság tényleg szinte egyenértékű ez a név az internetes kereséssel, nem volt mindig így: a szolgáltatás motorjának első verzióját 1996-ban kezdték fejleszteni, és a nagyközönség 1997. szeptember 15-től használhatta. Keresők azelőtt is voltak a web hőskorában, például az Altavista vagy a WebCrawler – a Google viszont egy új megközelítéssel indult, használatához nem kellett manuálisan a keresőnél indexeltetni egy új weboldalt, az adatbázist ugyanis maga a Google végzi, folyamatosan pásztázva az internetet és frissítve minden adatot. Azóta sok mindennel bővült a szolgáltatás, keres külön képekre, helyekre a térképen, videókra, hírekre, de közvetlenül is beépítettek egy csomó extra funkciót. Tudtad például, hogy ha beírsz egy matematikai egyenletet a keresőmezőbe, rögtön megkapod a megoldást? Ugyanígy pénzváltó vagy mértékegység-konverter is elérhető ugyaninnen.

Bing

A Microsoft keresője a népszerűségi dobogó második fokán díszeleg: bár a Google már bőven egyeduralkodó volt, amikor Rendmondban elkezdték fejleszteni ezt a versenytársat, azóta szépen kinőtte magát és több egyedi jellemvonást kapott. Egy jóval vizuálisabb keresővel ismerkedhetünk meg a Bing „személyében”, ami egy átfogóbb felhasználói élményt nyújt: például a kezdőlap háttere egy folyamatosan cserélődő, különböző természeti témájú képsor. Az eredményeket a Yahoo! Search szolgáltatja, és külön plusz pont, ha videókat keresnénk, akkor azt a Bing oldalán maradva, átirányítás nélkül megnézhetjük, hiszen az előnézeti képecskék egyben rövid betekintést is biztosítanak úgy, hogy közben nem kell elhagynunk a találati felületet. A Google-höz hasonlóan fordító- és helyesírás ellenőrző program is fut a Bingen, de ugyanúgy nyomon tudjuk rajta követni a repülőnk menetrendjét. Természetesen nem csak webes formában használhatjuk, mobilappja iOS-re és Androidra is letölthető.

DuckDuckGo

Ha egy keresés során az adatvédelem a legfofntosabb számunkra, egyértelműen ez a furcsa nevű megoldás lehet a jó választás (a név egyébként az egy kis dombra lecsücsülök szövegű dalocska angol verziójából származik). Nagy népszerűségét is épp a biztonsági beállításai miatt érdemelte ki, hiszen nem követi nyomon az online tevékenységeidet, ezáltal nem is kísértenek a célzott reklámok az internetes kalandozásaid során. Hovatovább, letisztult felületére a Yahoo, a Yandex és már keresőmotorok eredményei sorakoznak fel összefésülve. Ezen felül alapvetően ugyanazokat a sztenderdeket hozza, mint a Google, de van egy különleges szuperereje, ami miatt ezen a listán helyet kapott: ez pedig nem más, mint a „bangs” funkció. Ez az említésre méltó tulajdonság lehetővé teszi, hogy direkt kereshessünk az Amazon, a Wikipedia, vagy a YouTube felületén, ha a mezőben felkiáltójellel kezdjük a keresést (pl: !a ebook), ilyenkor rögtön az adott szolgáltatás találatait láthatjuk, kihagyva egy sor felesleges kattintgatást és szűkítést.

Yahoo!

Igazi „történelmi” versenyzőről van szó, amely még jóval a Google szolgáltatása előtt kezdte a munkát az interneten. A Yahoo! jelenleg is a harmadik legnépszerűbb a keresők közül, nem sokkal marad le a Bing mögött. A keresési eredmények listázása mellett igyekszik jóval többet adni, és ezzel megkülönböztetni magát másoktól: a portál ugyanis webshopként, híraggregátorként, levelezőrendszerként, útikönyvként és játékközpontként is megállja a helyét, és mindezt 38 különböző nyelven produkálja! Mióta a Flickr összefonódott a Yahoo!-val, sokkal jobb minőségű és szebb képeket lehet rajta találni, a Yahoo Answers és a Yahoo Finance pedig hatalmas információtömeggel tud elhalmozni bennünket, nem beszélve a felhasználóbarát biztonsági beállításokról.

Startpage

Bár a neve gyanúsan hasonlít a Startlaphoz, nincs köze a kétezres évek ikonikus magyar hírgyűjtőjéhez. A legjobb a Startpage-ben, hogy meg sem próbál a többi versenyzőre hasonlítani: a magát legprivátabb keresőként aposztrofáló program a Google keresőmotorját használja, csak épp a felhasználó azonosítása és követése nélkül. Mit jelent ez? Ugyanazt az élményt és eredményeket kapjuk, mintha a Google-t használnánk, de az üzemeltetők azt ígérik, hogy a rendszer nem jegyzi meg az IP címünket, nem gyűjti össze a személyes adatainkat, hogy aztán eladja azt egy harmadik félnek, a preferenciáinkat megjegyző sütik pedig 90 nap alatt elévülnek.

Ecosia

Ha téged is aggaszt a klímakatasztrófa és szívesen tennél valamit ellene a szelektív hulladékgyűjtés és egyszerhasználatos műanyagok elhagyása mellett, akkor az Ecosiát épp neked találták ki! A kereső annyira a környezettudatosság jegyében működik, hogy a szerverei megújuló energiaforrásokkal működnek, minden 45 keresés után pedig egy fát ültet a platform. Mármint nem virtuálisat, hanem igazit, hiszen a monetizációból származó bevételeit arra fordítja, hogy világszerte faültetéssel segítsen a környezeten. A keresési eredményeket a Microsoft Bing szolgáltatja, és van egy kedves számláló is a felületen, ami mutatja, mennyi Ecosia keresést futtattál már le: tehát ha épp kíváncsi kedvünkben vagyunk, ki tudja, talán egy egész erdőt elültethetünk egy nap leforgása alatt? Mellesleg az Ecosia is barátja a személyes adataidnak, és nem követi az internetes tevékenységeidet.

SearchTeam

A listánk közönségdíjasa egyértelműen a kollaboratív kereső, a SearchTeam, amihez hasonlóval még csak nem is találkoztunk. A szolgáltatása amennyire idegennek hangzik, épp annyira tűnik logikusnak: a felületen belül ugyanis „keresőosztagokat” hozhatunk létre, amelybe meginvitálhatjuk barátainkat. Ezek a „Search Space”-ek adott tematika körül formálódnak, és arra szolgálnak, hogy egy bizonyos érdeklődési körű társaság minél szélesebb körben tudjon meg többet a témáról, illetve meg is oszthassa egymással a frissen szerzett tudást. Hogy a keresés állásáról mindenki naprakész maradjon, különböző szervezési és kommentálási funkciók is elérhetők a SearchTeam-en belül. Ha a felület eredményei nem eléggé kiterjedtek, akkor manuálisan is hozzáadhatunk a gyűjteményhez linkeket, feltölthetünk dokumentumokat és egyéni hozzászólásokat is, így bővítve az online tudástárat.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét