Mobil-tippek strandra: ezt ajánlja egy Mobiltudós

0

A mobiltelefonok világában egy csomó új dologra is oda kell figyelnünk a nyári forróságban vagy épp a strandon. Videós és szöveges formában is mondunk négy fontos tippet.

Néhány évtizeddel ezelőtt teljesen más dolgokra kellett odafigyelnünk, amikor nyári hőgutában a strand felé autóztunk, aztán pedig a parton vagy a medencék környékén pihentünk. Mondhatni, a régi szép időkben legfeljebb a Bambi forrósodhatott fel az autóban, és a strand értékmegőrzőjébe is csak az óránkat és a lakáskulcsunkat kellett bezárni. Manapság azonban már mindenkinél ott a mobil, amivel sok minden kellemetlenség történhet, ha nem vigyázunk. Mutatjuk is egy Mobiltudós négy tippjét videón, aztán kifejtjük a tippeket írásban is!

1. TIPP: Ne főzd meg a kocsiban a telefont!

A nyári melegben eleve vigyáznunk kell a mobilunk “testi épségére”, de a helyzet egy autó szélvédője mögött szó szerint még forróbb. Lehet, hogy te a menetszél vagy a légkondi miatt nem érzed, de ha a telefont közvetlenül a szélvédő alatt, a napfénynek teljesen kitéve hagyod, esetleg egy olyan tartóban használod, amely meggátolja a szellőzését, hamar olyan szintre forrósodik, hogy az rövidebb vagy akár végleges károkat is okozhat benne. Ha ráadásul energiaigényes appokat futtatunk és teljes fényerőn használjuk a készüléket, az további melegedéssel jár, szóval igyekezzünk árnyékos helyen, visszafogott fényerő mellett működtetni a telefont, lehetőleg a szellőző elé helyezett tartóban.

2. TIPP: Telefon a csuklón

Persze nem szó szerint, viszont egy modern okosórával már megteheted azt, hogy magát a mobilt nem kell magaddal vinned a strandra, hogy aztán véletlenül elhagyd vagy illetéktelenek kaparintsák meg. Egy eSim kártya használatával jó néhány okosórát teljes körű telefonos funkciókkal vértezhetsz fel, így strandolás közben is fogadhatsz hívásokat, olvashatsz üzeneteket vagy e-maileket. Szintén ajánlható a MultiSIM szolgáltatás, amelyben előfizetésedhez tartozó fő SIM mellé további két SIM-et (MultiSIM-et) igényelhetsz, amit a telefon mellett további eszközeidben használhatsz.

Kik azok a Mobiltudósok?

A Telekom Mobiltudós programjában olyan 18 évüket betöltött fiatalok vesznek részt, akik főiskola, egyetem mellett a Telekom üzleteiben segítenek az ügyfeleknek különféle problémáik megválaszolásában. A program több, mint egy egyszerű nyári munka, hiszen folyamatos jelenléttel számítanak a jelentkezőkre, akik így akár későbbi főállásukat is megalapozhatják. A digitális világban könnyedén mozgó fiatalok hozzáértésükkel segítenek a betérő ügyfeleknek abban, hogy eligazodjanak a készülékek, operációs rendszerek, appok világában. A Mobiltudósok emellett a programban az elsők között ismerhetik meg a legújabb eszközöket és technológiákat, valamint tesztprogramokon, rendszeres szakmai fejlesztéseken és csapatépítő jellegű workshopokon is részt vehetnek.

3. TIPP: Figyelj a vízállóságra!

Ezzel a témával külön cikkben is foglalkoztunk, érdemes végigböngészni, ugyanis gyakran a vízállónak mondott telefonok sem minden esetben állnak ellen az elemeknek. Mást jelent például a cseppállóság vagy a fröccsenő víz elleni védelem, de még a teljesen vízállónak hirdetett készülékeknél is vannak határok. Érdemes megnézni például, mekkora mélységig és milyen időtartamig használható víz alatt az adott készülék. Több esetben igaz az is, hogy a védelmet csak laboratóriumi körülmények között tesztelik, tehát a sós tengervíz vagy az uszodák klóros vize már kárt tehet a készülékben. Ilyen esetekben lehet hasznos egy apró akciókamera, amit mobil helyett a vízbe is magunkkal vihetünk, hogy aztán az azzal készített fotókkal és videókkal elkápráztathassuk az Instagram követőket és Facebook ismerősöket.

4. TIPP: A telefon nem szeret napozni!

Ha mégis nálunk van a mobil a parton, figyeljünk arra, hogy a közvetlen napfény és a szellőzés nélküli forró helyek egyaránt veszélyesek rá. Tessék csak belenézni mondjuk a mobil használati utasításába (igen, pont abba, amit a kutya se szokott elolvasni, valószínűleg te sem), amiben ott figyel az a kitétel, hogy a biztonságos használat mondjuk mínusz 10 és plusz 35 fok között garantálható, esetleg külön megjegyzéssel páratartalomra vagy nyomásra. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy 38 fokos nyári napon elő se vegyük a mobilt. Viszont arra érdemes figyelni, hogy ne hagyjuk közvetlen napsütésnek kitett helyen, ez ugyanis jóval a megengedett hőmérséklet fölé forrósítja a készülékházat és az alatta levő hardvert. Ezért tartsuk jól szellőző, árnyékos helyen a készüléket, ne takarjuk le őket és ne futtassunk rajtuk teljes fényerő mellett energiaigényes alkalmazásokat. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy már megtörtént a baj, kapcsoljuk ki rögtön a mobilt, ha kivehető az akku, azt is távolítsuk el, majd vigyük árnyékba az eszközt. Mielőtt később újra kipróbálnánk, hogy megmenekült-e, mindenképpen várjuk meg, hogy normál hőmérsékletűre hűljön, és ezt semmiképp ne siettessük azzal, hogy hűtőtáskába vagy mélyhűtőbe tesszük, a hirtelen hőingadozás ugyanis többet árt, mint használ.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét