OFF-ra tennéd magad a nyaralásON? 5+1 dolog, amit el kell intézned, hogy aztán kikapcsolhass

0

Egy nyaralás sokszor életre szóló élmény. Egy külföldön elhagyott személyi, a horror banki költségek, az otthon felejtett csomagok vagy egy éjszaka a hegyek fogságában szintén. Ha egészen más kalandokra vágysz, akkor készülj velünk az utazásra!

A nyár kétharmadánál járunk, sokan még csak most tudják eldobni a munkát egy-két hétre, hogy elkezdhessék jól megérdemelt pihenésüket. Az utazás során azonban néha történhetnek olyan nem várt események, amelyekre nem árt jó előre felkészülni. Mutatunk is pár példát ezekre, és természetesen a megoldásukra is.

1. Felejtsd el, hogy bármit is otthon felejts!

A pakolást nem tudod megúszni, de az otthon hagyott cuccok okozta bosszúságot simán megspórolhatod magadnak. Csak áruld el a Packpointnak, hogy mikor, hova, mennyi időre utazol és milyen programokat tervezel, az applikáció pedig összeállítja neked a listát mindarról, amire szükséged lehet. Megnézi, milyen az időjárás, és tudja azt is, hogy mi kell a bőröndbe, ha kempingezni vagy kerékpártúrára indulsz. A listákat szabadon hekkelheted új elemek hozzáadásával, törlésével.

2. Csak akkor szállj fel, ha dokumentumaid már a felhők közt vannak!

Egy elhagyott, ellopott személyi igazolvány vagy útlevél itthon is bosszantó, külföldön viszont akár a hazautat is meghiúsíthatja. Sokat segít ilyenkor, ha be tudod mutatni az eltűnt iratokról készített digitális másolatokat. A rendőrségi jegyzőkönyv, az útiokmány másolata és az érvényes repülőjegy birtokában már jó eséllyel felengednek a hazafelé tartó járatra. A legegyszerűbb, ha a személyes dokumentumaid szkennelt változatával együtt a foglalási igazolásokat, vouchereket és a biztosítási kötvényt is fellövöd a felhőbe még indulás előtt. A hivatalos folyamat egyébként az, hogy az iratok elveszítését illetve ellopását 3 munkanapon belül be kell jelenteni a konzulátuson, ahol kiállítanak számunkra egy ideglenes magánútlevelet, amivel hazajuthatunk, viszont többfelé olvashatunk olyan tapasztalatokat, hogy a felhőbe mentett másolat is segíthet bizonyos esetekben igazolni magunkat és elmagyarázni a helyzetet.

3. Vigyél készpénzt!

Bár a világban sok helyen még mindig a készpénz az úr, ha nem szeretnél sokat bukni az árfolyamokon, akkor csak annyi valutát válts, amennyire biztosan szükséged lesz. Minden másra ott a… Transferwise, a Revolut és a Curve fintech mesterhármas. Az előbbi kettővel a hagyományos bankoknál lényegesen kedvezőbb áron fizethetsz külföldön, míg az utóbbi egy “gyűjtőkártya” arra az esetre, ha nem akarsz egy köteg plasztikkal útnak indulni, de a használatukhoz járó pontokhoz vagy jóváírásokhoz ragaszkodnál. A Revolut májusban lopta be magát végleg a magyarok szívébe, mikor a cég bevezette a forintos feltöltési lehetőséget. A kártyával a vásárlás díjmentes, a váltás 6 000 fontig bankközi árfolyamon történik, a készpénzfelvétel 200 font összegig, 29 devizanemben ingyenes. (Az ATM kiválasztása előtt azért nem árt képben lenni az üzemeltetők által felszámított díjakkal.) Revolut legforróbb újdonsága az Apple Pay, így az iPhone-nal utazóknak a vásárláshoz már kártyára sincs szükségünk.

4. Ha elhagy minden térerő: készülj offline térképpel

A legtöbb mobil díjcsomagban foglalt adatmennyiség az EU területén bárhol teljes egészében felhasználható – a részletes szabályok itt találhatóak – ezért már a nyaralás alatt is bátran használhatod a kedvenc telefonos navigációdat. A hegyek között és úttalan utakon barangolva azonban könnyen elhagyhat a térerő. A maps.me offline térképeit világszerte 100 millióan használják vezetés, biciklizés vagy akár túrázás közben. A pár 100 megás, régiónként letölthető térképeket naponta milliónyi OpenStreetMap közreműködő frissíti, ezért egy szinte hihetetlenül pontos és részletes offline térképszolgáltatást kaphatsz, ráadásul ingyen. Az app magyarul is gond nélkül elnavigál bárhová – a furcsa mondatszerkesztést és ragozást pedig ennyi pluszért cserébe elnézzük neki.

5. Míg te szabin vagy, Murphy dolgozik! – menj biztosra

Egy assistance szolgáltató felmérése szerint Murphy leginkább tengeri sünökkel, medúzákkal és hányás-hasmenéssel vicceli meg a külföldi nyaralókat. Ha nincs ehhez elég kifinomult humorérzéked, akkor még az utazás előtt váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amivel az EGT bármely tagállamában és Svájcban is térítésmentesen veheted igénybe az egészségügyi ellátórendszert. A kártya ingyenes, ügyfélkapun keresztül, online is igényelhető és a kiállítástól számított 3 évig érvényes.

Gyengébb idegzetűeknek javasolt a kártya mellé külön utasbiztosítás is. Egyrészt néhány országban önrészt kell fizetni az orvosi kezeléshez, ami a költségek akár 40%-át is elérheti, másrészt a sürgősségi ellátást csak a helyi társadalombiztosítóval szerződött állami intézményekben lehet felhasználni. A térítés ezért nem vonatkozik a magánorvosokra, a kiváltott gyógyszerekre vagy a hazaszállítás költségeire. Ilyen megoldása a Telekomnak is van: csak pötyögd a mobilodba a neved, a születési éved, az utazásod kezdetét és végét (pl. Gipsz Jakab, 1982, 08.15-08.29), és küldd el egy SMS-ben a +36 30 810 0888-as telefonszámra. 5 perc alatt kész is a biztosítási kötvényed. A részletes feltételeket a szolgáltatás weboldalán lehet átnézni.

A biztosítás olyan, mint az esernyő: ha veled van, akkor tuti nem történik semmi, de ha egyszer véletlen elfelejted… A Revoluttal erre esélyed sincs. Az app a telefon geolokációja alapján érzékeli, ha külföldön tartózkodsz, és automatikusan bekapcsolja biztosítást. A díjat pay-per-day alapon addig számolja, míg haza nem érsz, utána a számlázás automatikusan leáll. Sajnos a kényelemmel baj esetén egy 75 fontos önrész is együtt jár.

+1. feljegyzendő: vész esetén száztizenkettő

A 112 az egyetlen olyan segélyhívószám, amivel az összes uniós tagországból elérheted a segélyszolgálatokat: a mentőket, a tűzoltókat és a rendőrséget. Az európai segélyhívószám az EU teljes területéről, ingyen hívható. Akkor is, ha nincs egyenleged, akkor is, ha le van zárva a billentyűzet és akkor is, ha már a PIN-kód beírására sincs időd. A mobiltelefonról történő hívás egyetlen feltétele, hogy legyen a készülékünkben aktivált SIM-kártya.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét