Mobilos segédek az új iskolaévhez

0

Könyv, füzet, munkafüzet: talán még mindig sokan így terveznek, amikor az iskolás gyerekek tanulási segédleteire gondolnak. Pedig az appok és online megoldások közül egyre többet lenne érdemes bevonni az oktatásba: szakértő segítségével mutatunk példákat.

Elérkezett a szeptember és ezzel egyidőben több százezer szülői mellkasról gördült le a kő, hogy mivel szórakoztatja majd a gyerkőcöket egész nap, hiszen mostantól az iskolapadot koptatják majd a lurkók. Ám ezzel elkezdődik egy másfajta, “sohavégetnemérős” dilemma a házi feladatokkal és a tanulással kapcsolatban, hiszen teljesen érthető, hogy sokórányi munka után egy munkafüzet papírlapján lévő vaktérképen böngészni Európa legmeghatározóbb ipari városait nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Közben pedig mobilról rendelünk vacsorát, mozijegyet, cipőt, okostelefonnal navigálunk, hallgatunk zenét, így egész egyszerűen hihetetlen, hogy pont az oktatás maradt ki a nagy app-forradalomból. Nos szerencsére ez nincs így, és bár – érthető okokból – nincs akkora marketing hadjárat egy-egy kémia-fejlesztő alkalmazással kapcsolatban, mint a legfrissebb, Fortnite-jellegű játék esetében.

Szerencsére egyre több tanár követi azokat a lehetőségeket, amelyeket a mobilos világ jelent a tanulásban. Horváth Bettinát a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium matematika-kémia szakos tanárát kérdeztük meg hol érdemes körülnézni, ha digitális segítséget keresünk.

Mi lehet az oka, hogy az oktató, tudományos és egyéb hasznos appok ennyire kívül esnek az átlagember látókörén, holott a gyerekek kezéből alig lehet kicsavarni a mobiltelefont?

Az online világ, applikációk használata, ma már az életünk része, így a gyerekek fejlődésében, tanulási folyamatában sem hagyhatjuk ezt figyelmen kívül. Fontos bennük is tudatosítani, hogy az okostelefonjaikon nem csak közösségi média felületek és játékok futnak, hanem tanulásra, önmaguk fejlesztésére is lehetőséget biztosítanak, ami a 21. századi kompetenciák egyik fontos tényezője. Az önálló tanulásra szoktatás, már általános iskolás tanulók esetében is kiemelt szerepet kap, hiszen a szülők nem tudnak minden délutánt végigtanulni gyermekeikkel. Számos online platform és applikáció létezik, ami hozzájárul ahhoz, hogy egy diák egyedül is képes legyen tanulni, új ismereteket szerezni, gyakorolni, továbbá támogatja az időbeosztásuk szervezését is.

A milliónyi app, weboldal és szoftver között nem csoda, ha az embernek már a keresgélés ötletétől is elmegy a kedve. Hogy állunk a felhozatallal?

Ahogy a mondás tartja, „manapság már mindenre van egy app”. Igen ám, de ezek jelentős része angol nyelvű, ami egy általános iskolás korú gyerek esetében problémát jelenthet, viszont szerencsére vannak jól használható magyar fejlesztések, valamint olyan nemzetközi appok, amelyek magyar fordításban is elérhetőek. Nézzünk ezekre pár példát!

Nyelvtanulásra komoly mennyiségű applikáció áll rendelkezésünkre, ezek közül talán a legismertebb a Duolingo, ami ingyenes leckénként építkező, gamification helyzetekkel segítő program, és az alapvető nyelvtan mellett a szókincs bővítésre is kiválóan alkalmas. A másik méltán híres app a Speakly, aminek segítségével a hétköznapi nyelvhasználatot sajátíthatjuk el a leggyakoribb szavak, leggyakoribb párbeszéd helyzetek áttekintésével, ráadásul szintválasztással is indulhatunk, kategorizálva, hogy mely témákban akarunk tanulni.

Vannak azonban ennél különlegesebb lehetőségek is, például anyanyelvi chat partnerekkel is lehet nyelvet tanulni „mikrobeszélgetéseken” keresztül, amelyre a HelloTalk platform biztosít lehetőséget, ami már inkább középiskolás gyerekek, vagy felnőttek számára ajánlott. Mivel a nyelvtanulás során elengedhetetlen az élőbeszéd és a valós interakciók, ezért a biztos és magasabb szintű nyelvtudás érdekében van jó néhány előfizetéses alkalmazás, ami ezt is lehetővé teszik. A Rosetta Stone online platformon például egy alap tanóra körülbelül 30 perc, de vannak 5-10 perces ismétlések is. Hatalmas előnye, hogy anyanyelvi tanárokat is kereshetünk benne az élő beszéd gyakorlásra. Továbbá tudom ajánlani a Verbling online alkalmazást, mely segítségével személyesen tanulhatunk online tanárokkal, viszonylag kedvező áron.

A reál tantárgyak közül általában a matematika az, amivel sok gyerek küzd, például azért, mert nem érti meg az iskolában, vagy nem tud egyedül gyakorolni és nem kap megfelelő szakmai segítséget otthon. Ennek támogatására számos fejlesztés született. Kisebb gyerekeknél nagyon fontos és célravezető a játszva tanulás, amely “témakörben” sok telefonra, tabletre letölthető app született. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

Algebra, számelmélet terén ott a Div Puzzle az oszthatóság gyakorlására, míg a Prime Factors a prímtényezőkre bontásban segít. A Martian Multiples a legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös témáját járja körül, míg a Factor Monsters a szorzattá alakítást tanítja játékosan, szörnyekkel. Fontosak az algebrai megoldó szoftverek is, például a Microsoft Math. vagy a Photomath ami önellenőrzésre, segítségre is kiváló. A Binary Fun pedig a számítástechnikában is fontos kettes számrendszerben segít a tanulóknak.

A geometria tanulásában érdemes kipróbálni az Euclidea appot alapszerkesztések megismerésére és gyakorlására, valamint a Pythagorea appot a “rettegett” Pitagorasz-tétel elsajátítására. A gráfelmélet megértésében a One touch drawing (Euler út, Euler kör), az Untangle és Cross Line (síkbarajzolhatóság gyakorlása), vagy a Quick Route (az utazó ügynök problémája) appokat érdemes kipróbálni. A valószínűségszámításban az egyelőre csak angolul elérhető Probability Puzzles lehet kiváló segédlet, de logikai feladványok, érdekességek terén az Einstein’s Riddle Logic Puzzle is kipróbálásra érdemes.

Természetesen vannak fizetős online platformok is ingyenes részekkel és leckékkel, leginkább algebra és számelmélet gyakorlására, melyek közül kiemelném a magyar fejlesztésű Akriel nevű alkalmazást, ami kiválóan alkalmas az önálló tanulásra, gyakorlásra, próbatesztek írására általános- és középiskolás szinten is.

A természettudományok némelyest más tanulási metódust kívánnak meg, ezen a téren is vannak ilyen jó segédletek app-formában?

Ezen tantárgyak esetén a hangsúly mindig a megértésen, kevéssé a lexikális tudáson van, így ha egy gyerek valamit nem ért meg az iskolában, muszáj otthon, önállóan vagy segítséggel foglalkozni velük, hiszen fontos építőkockák maradhatnak ki a logikai felépítésben, ami a továbbiakban még több problémát, eredményezhet. Sajnos egyelőre kevés a jól használható applikáció, aminek a főbb oka, hogy a külföldi fejlesztések között csak az általános “science” tantárgy szerepel, ami túl átfogó és kevés segítséget nyújt egy magyar diáknak, ha pedig esetleg már dedikáltan külön kémia, fizika, biológia, földrajz tematikájú alkalmazásokat keresünk, azok leginkább egyetemi szintűek. Sajnos nincs olyan univerzális app, ami minden tananyagban tudna segíteni. A Khan Academy például egy jó lehetőség, rengeteg kiváló oktatóvideóval, személyre szabott teszttel és értékeléssel. Hátránya, hogy sok minden angolul van, de természetesen felirat és fordítás lehetséges, például egy böngészőbe épített fordítóval. A másik hasonló applikáció a Math & Science Tutor, ahol videók és tesztek vannak nagyon jó logikai felosztásban. Fizika és kémia tanulásra pedig a Colorado-i Egyetem PHET szimulációs programjait tudnám ajánlani, ami sokat tud segíteni a megértésben, hiszen interaktívan és játékos környezetben mutatja be a lényeges jelenségeket.

Végül ajánlanám a Zanza TV-t, ami egy olyan weboldal, ahol rengeteg tantárgyból (irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, testnevelés, filozófia, társadalomismeret, etika) vannak egészen jó videók, a hozzájuk tartozó feladatlapokkal. Sajnos nem található meg benne az összes témakör, de mindenesetre sok segítséget tud nyújtani, akár általános iskolás korú, akár érettségire készülő tanulók számára, ismétlés és összefoglalás gyanánt.

A fentiek alapján látható, hogy egyre több digitális segítség érhető el a tanuláshoz és otthoni gyakorláshoz, de azért (főleg a magyar nyelven elérhető megoldások terén) még nem jött el a kánaán. Ennek ismeretében hogyan álljon hozzá tanuló és szülő az új típusú oktatási lehetőségekhez?

Fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt az online és az offline tanulásban. Az iskolai házi feladatok általában még papír alapúak, amihez nem szükséges a laptop vagy a telefon, bár azért már ez is átalakulóban van. Én tanárként gyakran adok ki online tesztet, interaktív játékos feladatot, megnézendő videót, cikket, de ezekben az esetekben nem az eszközök használatán, hanem a feladatok „másságán”, újszerűségén van a hangsúly, hiszen a jelenkor megköveteli a digitális oktatást, ami összességben egy új szemléletmódot is jelent. Lényeges az is, hogy a gyerek ne bámuljon egész délután egy kütyüt, amiben tanárként és szülőként elengedhetetlen mérlegelnünk. Tehát a gyerekek tanulási folyamata és fejlődése alapvetően a mi felelősségünk, ez a mi döntésünk: egy szoftver se fogja tudni megmondani helyettünk, hogy egy gyereknek mikor és mennyi tanulásra van szüksége. Az applikációk tudnak segíteni a megértésben, gyakorlásban, az új tudás megszerzésében, ellenőrzésben, értékelésben, de csak akkor, ha ezt a helyén tudjuk kezelni mi is, és a gyerekek is, megfelelő időbeosztással és észszerűséggel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét