Segítség: gyorsabban, hatékonyabban, okosabban!

0

Ha baj van, fontos a segítség. Érkezzen gyorsan, segítsen szakszerűen – mindannyiunkban ez fogalmazódik meg, ha nem várt esetekre, vészhelyzetekre gondolunk. Függetlenül attól, hogy mi szorulunk segítségre, vagy éppen mi tudnánk segíteni egy esetleges vészhelyzetben. Néhány okos alkalmazás nagyon hatékonyan segítheti elő mindezt, ezekből szemezgetünk. De fontos tudni: ezek az alkalmazások nem helyettesítik a segélyhívó számokat, elsősorban a 112-t, hanem ezen felüli segítséget jelentenek.

Az okostelefonok és a segélyhívó alkalmazások hatékonyan képesek összekötni a segítségre szoruló embereket és azokat, akik adott helyzetben segíteni tudnak. Az Egyesült Államokban például a helyi mobilszolgáltatók automatikusan továbbítják az ellopott autókról szóló információkat mindazoknak a mobilkészülékeire, akik a beazonosított autólopás környezetében autóznak az adott pillanatban. Európai utazó sokszor megijed az ilyen riasztásoktól, amelyekből sajnálatos módon igen sok érkezik a készülékére, ennek ellenére ez egy elég hatékony segítő funkció. És nálunk, Magyarországon is vannak hasonlók, sokkal szofisztikáltabb formában.
A következőben néhány igazán alkalmazást mutatunk be, de itt hívjuk fel a figyelmet, hogy ezek használata komoly felelősséggel is jár! Ahol segítséget ajánlottunk fel, ott nem futamodhatunk meg az utolsó pillanatban, amikor már megérkezett a segélykérés. A segélykérő appokat pedig csak valós vészhelyzetben szabad használni!

Szív City

Mi történik akkor, ha valaki hirtelen szívproblémák, szívleállás miatt összeesik egy nyilvános helyen? Életbevágó jelentőségű, hogy ilyenkor az újraélesztés mielőbb megkezdődjék! Az általános eset ilyenkor, hogy riasztják a mentőket, akik a helyszínre sietve segítenek a betegen. Ám sokkal korábban is jöhet a szakszerű segítség, ha vannak olyan felkészült emberek a közelben, akik az életveszélyes esethez tudnak sietni és adott esetben hamarabb megkezdik az életmentő eljárásokat, mint ahogy a mentők kiérnek. Ez azért is fontos, mert a hirtelen szívleállás esetén a beteg túlélési esélye minden eltelt perccel kevesebb.

Az ilyen emberek regisztrálását, felkutatását és riasztását hivatott elősegíteni a Szív City alkalmazás. Az app voltaképpen egy virtuális közösséget hoz létre, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente huszonötezer olyan eset adódik országszerte, amikor a gyorsan érkező segítség akár életet is menthetne.

SYL – Save Yor Life

Sajnos gyakoriak a közlekedési balesetek és az is, hogy valaki ennek következtében nem képes segítséget – mentőt, tűzoltót vagy akár a családtagját – hívni. A magyar fejlesztésű applikáció az ilyen helyzetekben segít. Az okos app automatikusan érzékeli a balesetet, és riasztja azt, akit, amit a felhasználó előzetesen beállított a készülékén. Ez lehet akár a 112-es egységes európai segélyhívó szám is. Az alkalmazás az okostelefon szenzorait figyeli, és vészhelyzetként értékel adott mértékű hirtelen lassulást – ami egy közlekedési balesetkor törvényszerűen bekövetkezik. Ha több mint 2 G-t érzékel – ez megfelel annak, mintha 72 km/h-ról 1 másodperc alatt megállnánk –, akkor elküldi a szükséges riasztásokat, automatikusan, a felhasználó közreműködése nélkül.

Ha a riasztás fals, vagy a felhasználó úgy ítéli meg, hogy szükségtelen a segítséghívás, akkor 120 másodperce van arra, hogy inaktiválja a programot. Ha nem állítják le, a telefon beazonosítja a helyszínt, a készülék koordinátáit műholdas kapcsolatok vagy internet segítségével. Ha ez nem lehetséges, a vészhelyzeti üzenetet az okostelefon az utolsó ismert helyzettel küldi ki. Az applikáció a koordinátákon kívül továbbítja az alapvető fontosságú egészségügyi adatokat, így például a vércsoportot vagy a gyógyszerérzékenységet is, már amennyiben korábban megadtuk azokat.

112 SOS Hallássérülteknek

A rendőrség azt tűzte ki célul, hogy a 112 segélyhívó rendszer mindenki számára elérhető legyen, ezért siketek és nagyothallók számára készített egy mobilalkalmazást 112 SOS Hallássérülteknek névvel. Az alkalmazással néhány érintéssel szöveges üzenet (SMS) küldhető a 112 Hívásfogadó Központjaiba. A pár gombnyomással másodpercek alatt összeállítható üzenet, a veszély meghatározása mellett tartalmazza az érintettek számát, azt, hogy fennáll-e életveszély, illetve azt is, hogy hol van pontosan szükség a segítségre.

A hallássérült felhasználóknak a képernyőn megjelenő opciók közül kell válogatniuk, az így létrejövő adatokból üzenetet generál a telefon, amit kiküld a segélyhívó központnak. Az app használójának azt sem kell tudatnia a hatóságokkal, hogy hallássérült, a program ugyanis ezt is megteszi helyette. Az app gyors, használata pedig könnyű, és kisebb képernyővel rendelkező, régebbi mobilokon is jól működik.

BizHU HELP 0-24

Magyar fejlesztésű, és nem is kizárólag vészhelyzetekre tervezett alkalmazás. A BizHU HELP 0-24 a mindennapi problémák során, de akár az életet és vagyont fenyegető helyzetekben könnyíti meg a segítség hívását és a probléma megoldását. Magyarország teljes területén működik. Az applikáció-használóknak nem kell többé a webes keresőkben találatokat böngészniük és telefonhívások sokaságát lebonyolítaniuk ahhoz, hogy hirtelen felmerült problémájukra segítséget kapjanak.

Kezedben a biztonságod!

Több várossal van már szerződésben ez a közösségi elveken működő segélyhívó. Az NRG Online fejlesztésében készült alkalmazás segítséget tud nyújtani olyan vészhelyzetek esetén, amikor a bajba került személy nem tud vagy nem akar telefonhívást kezdeményezni. Ilyen lehet egy utcai támadás, egy bolti lopás, s megannyi más eset.

Ha a háttérben fut az app, a ki/be kapcsoló gomb többszöri megnyomása, vagy a headset kirántása esetén a riasztás elindul. A riasztás egyaránt megjelenhet a család és a barátok telefonján, de a helyi közterület felügyeletekhez is befut a vészjelzés, akik a helyszínre tudnak sietni, vagy riasztani tudják a rendőrséget, mentőket, amennyiben szükség van rájuk. Az app pontos és folyamatosan frissített földrajzi pozíciót is küld a vészjelzéshez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét