Apamódszerek a járvány alatt: az is be van írva a naptáramba, mikor pisloghatok

0
Fotó: Misetics Julianna
Fotó: Misetics Julianna

Péter és Marcell üzlettársak, vezetői egy tréningcégnek. Mindkettejük családjába pár hónapja született új baba, közben pedig a cégük online átalakításával is foglalkozniuk kellett. Hogyan lehet összeegyeztetni a cégvezetést az apasággal, egy világjárvány közepén?

Amikor 2009-ben Kardos Marcell és Vitézy Péter megalapította a tréningekkel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó Actionlabet, még a póker és a pálinka játszotta a főszerepet a vállalkozás indulásában. Bár a kártya a mai napig közel áll a szívükhöz, a pálinkát nemrég cumisüvegre cserélték, ugyanis nemrég mindkettőjük életébe új nő érkezett: Péternek júliusban, Marcellnek augusztusban született meg a kislánya. Az apaság mellett azonban a cégvezetéssel is foglalkozniuk kellett, ráadásul egy olyan időszakban, amelyre még nem volt példa.

Családi operatív törzs

Péter rutinosan mozog a pelenkák és hordozókendők világában, ugyanis egy 11 és egy 7 éves kisfiú apukájaként volt már lehetősége felkészülni. Marcell számára azonban egy teljesen új világ nyílt meg Adél lánya érkezésével, ő még csak most tanulgatja, milyen az apukák élete.

„Nálunk mozaikcsaládba érkezett a pici baba, ami a koronavírussal együtt elég érdekes kombináció, sok megoldandó feladattal” – mondta Péter. „Ezek a kihívások most egyszerre értek apaként és cégvezetőként, de elsősorban emberként. Azt éreztem, hogy az élet minden terén nagyobb felelősséget kell vállalnom. Az otthon tanuló kiskamaszért, a senkiföldjén unatkozó óvodásért, közben annyi figyelmet szentelve az újszülöttnek és az anyukájának, amennyit csak lehet. Közben cégvezetőként felelek a vállalatért, természetesen minden munkatársat beleértve, úgy, hogy a bevált üzleti működések teljesen kiszámíthatatlanná váltak, ezért másik irányba kell kormányozni a hajót. Az egzisztenciális bizonytalanság nyilván megjelent itthon is, ami sok gondolkodást is jelentett, hogy mi lesz, hogyan alakul a jövő.”

Fotó: Misetics Julianna
Fotó: Misetics Julianna

„Az apává válás legnagyobb kihívása, hogy kizökkent a megszokott világából” – folytatta Marcell. Ezzel kapcsolatban – cégvezetőként is – erőteljesen kiemelném a felkészülés szerepét. A feleségemmel a terhesség időszakában rengeteg könyvet elolvastunk, még egy barátunk, egy tapasztalt HR-szakember segítségét is kértük, aki a szüléssel és a szülővé válással kapcsolatban tartott nekünk coachingot. Ennek az eredménye volt, hogy Adél érkezése után is – a folyamatos kialvatlanság ellenére – tudatosan rengeteget beszélgetünk, és minden nap „operatív törzs”-gyűlést tartunk, amikor kifejezetten azt dolgozzuk fel, hogy kinek milyen érzelmei, félelmei vannak, mi az, ami tetszik, ami új és jó, vagy ami valamelyikünket nyomasztja. Ennek a folyamatos érzelmi-értelmi kommunikációnak hatalmas szerepe van a családi harmóniánk megőrzése szempontjából. Olyan ez, mint egy ejtőernyős ugrás: fel lehet rá készülni, de élesben derül ki, hogyan kezeled a helyzetet. Viszont nagyon nem mindegy, hogy erre milyen eszközeid vannak.”

Online meetingből az ovis almákhoz

Miközben a Marcell és Péter gyerekszobát rendeztek be és ultrahang-felvételeket nézegettek, megérkezett a koronavírus is, ami egy csapásra átrendezte cégük életét.

Fotó: Lengyel Petra Photography
Fotó: Lengyel Petra Photography

„Ki kellett találnunk, hogyan tartjuk fenn az üzleti működést, úgy, hogy annak az emberi részét sem felejtjük el” – magyarázta Péter. „Kulcsfontosságú volt, hogy a tréningjeink tudás-átadási részét már a Covid-helyzet előtt elkezdtük digitális, interaktív sorozatokká alakítani. Ez most nagyon jól jött. Ugyanakkor gondolnunk kellett a kollégáink lelki és mentális egészségére is. Ennek az online csapatépítések váltak a színterévé, hiszen mindenkinek volt rá igénye, hogy kibeszélje magából, hogy min megy keresztül. Gyorsan kellett megtanulnom váltani a különböző „üzemmódok” között, mert miközben az üzletről gondolkodtam egy online callban, a kisfiam ott ült mellettem és óvodai feladatlapokon számolgatta, melyik kosárban van több alma. Új szerepek is megjelentek az életemben: felelevenítve a 20 évvel ezelőtti harcművészeti tapasztalataimat, edzővé is kellett válnom, ezért nekiálltam kidolgozni egy edzésprogramot a srácok számára, ami egyszerre fejleszti az erőnlétüket, a koordinációjukat és az állóképességüket is. Baromi izgalmas, de nagyon komoly kihívás volt. Közben pedig ott egy anyuka is, egy pici babával, ahol szintén ott kell lennem, szóval most az is be van írva a naptáramba, mikor pisloghatok.”

„Nálunk a baba augusztusban érkezett, ami abból a szempontból szerencsés helyzet volt, hogy a járvány érkezését követően kaptunk egy „gyakorlópályát”, hogy felkészüljünk, hogyan fog megváltozni az életünk, tavaly ez sokkal kontrasztosabb lett volna” – folytatta Marcell. „Ráadásul, home office-ból dolgozva az sem fenyeget, hogy lemaradnék bármiről, ami a gyerekkel történik: egy konferenciahívás után egy picit fel tudom venni és játszani vele, most is itt pihenget a vállamon” – tette hozzá az újdonsült apuka, a kislánya pedig, mintha csak érezné, hogy éppen róla van szó, ezt a pillanatot választja, hogy a papa nyakára bukjon egy kicsit.

Fontos az önfejlesztő attitűd

Marcell azt is elárulta, hogy a tréningeken is oktatott módszertan sok esetben hasznosnak bizonyult az apaságra való készülés során is.

„Az összes potenciális döntési és stresszhelyzetben, vagy akár az orvosokkal való kommunikáció során, is tisztábban tudunk kommunikálni, ha tudatos racionális folyamatokon megyünk végig, és közben megfelelő helyén kezeljük az érzelmeinket” – magyarázta Marcell „Az is feltűnt, hogy a cégépítéshez szükséges önfejlesztő attitűd, nagyon fontos az apaság során is, mivel biztos, hogy szembesülni fogsz a saját hibáiddal. Ugyanakkor fel kell készülnöd rá, hogy átgondoltan oldd meg a problémákat. Mindez, hogy most apává váltam, a szakmai életemben is meg fog jelenni. Persze nem az üzleti modellek szintjén, de egy tréner, vagy cégvezető mindig a személyiségével dolgozik, aminek részévé válik, ha apa is vagy. Sőt, minél több dolgot tapasztalsz meg, annál hitelesebben tudod képviselni, amit át akarsz adni a tréningek során.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét