Digitális nomádok: kapcsolatban, bárhol, bármikor

0

Ahogy pár száz éve a jobbágyokat a földesúr szava, úgy a közelmúltban a dolgozó felnőtteket a munkájuk kötötte röghöz. A távközlés és a technológia viszont képes széttörni ezt a béklyót, így az egész világ lehet az otthonod és a munkahelyed is.

Gondoljunk csak bele, milyen volt az élet még akár 25 éve is: felnőttünk, aztán lett egy munkahelyünk, ami a szó szoros értelmében hely volt: a feladatainkat csak úgy tudtuk elvégezni, hogy minden nap szépen bejártunk ugyanoda, letettük a hátsó felünket ugyanarra a székre, aztán tettük a dolgunkat a munkaidő végéig (vagy ha nem lettünk kész mindennel, akkor még tovább). Esélyünk nem volt hosszabb utazásokra, mert arra az időre “kiestünk az életből” – egy utazás épp ezért egyenlő volt a szabadságolással, amiből jó esetben egy-két összefüggő hét adódott egy évben. A mai digitális nomádok viszont már felismerik azt, hogy a távközlés és a technológia lehetőséget ad számukra a helyfüggetlenségre, és akkor is jelen legyenek munkában, családban, közösségi életben, amikor fizikailag a Föld túloldalán járnak.

Itt a tech-vándorok kora

Már maga az utazás is sokkal könnyebb a mai kütyük és webes szolgáltatások korában. Appokban és interneten tervezzük meg a repülőutat, Airbnb-vel foglaljuk a szállást, térképszoftveren nézzük meg a helyi nevezetességeket (beleértve mások ajánlásait és értékeléseit), Instagramon, Facebookon és egyéb közösségi felületeken szórjuk az úton készült fotókat és videókat, valamint blogolunk és vlogolunk, akár élő adásban, hogy eltüntessük a helyi és időbeli korlátokat.

De ennél még fontosabb az, hogy egyre több munkakörben van lehetőség arra, hogy helyfüggetlenül dolgozzunk, és ha előre megfelelően felkészülünk, a világ minden tájáról virtuálisan járhatunk be a munkahelyünkre. Egyre több olyan fiatal példáját látjuk és halljuk, akik úgy érezték, a kilenctől ötig ugyanazon asztalnál görnyedés nem nekik való – és ezt csak elsőre lehet úgy kezelni, hogy legyintünk rá, “fiatalság, bohóság, az ő korában én sem akartam dolgozni menni”. A digitális nomádok ugyanis igenis dolgoznak, csak felhasználják azokat az eszközöket, amelyeket a legújabb kor biztosít számukra ahhoz, hogy mindezt helyfüggetlenül tegyék.

Egy digi-nomád legjobb barátai

Értelemszerűen a “profin utazók” elsődleges eszköze az internet. Vagy a helyi mobilnetet, vagy Wi-Fi hálózatokat használva dolgozhatnak akár egy hegytetőről, akár a tengerpartról, és munkakörüktől függetlenül ehhez laptopot, tabletet, telefont használnak. Ha valamelyik munkafázishoz rendezettebb körülményekre vagy komolyabb infrastruktúrára van szükségük, egyre több helyen találnak úgynevezett co-working irodákat, tehát olyan helyeket, ahová pár napra, vagy akár csak pár órára beülhetnek dolgozni. Még a szóbeli megbeszélésekről, meetingekről sem kell lemaradniuk, hiszen megannyi videóchat, vagy komolyabb funkciókkal is felvértezett videókonferencia-rendszer áll rendelkezésre.

Mire figyelj, ha világutazóként szeretnél dolgozni?

1. Mindenhol legyen megfelelő internet-kapcsolatod. Előre gondold át, az adott országokban hogyan és mennyiért tudsz mobilinternetet használni, biztonsági megoldásként hol találsz Wi-Fit vagy egyéb kapcsolati módokat.
2. Figyelj a helyi technológiai korlátokra! Készülj fel rá, ha a célországban másfajta hálózati csatlakozókat kell használnod, de például fontos az is, hogy egyes helyeken bizonyos webes szolgáltatások nem elérhetőek.
3. Vigyél magaddal olyan eszközöket, amelyekkel minden munkafázisodat elvégezheted távolról is. Ha nem elég a mobil, legyen nálad laptop, telepíts fel rá minden olyan szoftvert, ami a munkádhoz és a kapcsolattartáshoz szükséges.
4. Figyelj az időbeosztásra! Könnyen elvonhatja a figyelmedet az új környezet, a sok látnivaló, a friss élmények sora, ezért érdemes valahogy menedzselni a napi teendőidet. Ha messzebbre utazol, tartsd észben az időeltolódást, ne hívj senkit akkor, amikor náluk az éjszaka közepe van, és a határidőknél is figyelj rá, hogy az otthoni reggel tíz nem egyenlő a te reggel tizeddel.
5. Ne ess a másik végletbe sem: ha megérkezel a világ túlfelére, ne töltsd a napod a szállodai szobában vagy a co-working irodában annál tovább, mint amennyi szükséges. Élvezd a megváltozott környezetet, találd meg az egyensúlyt a munka és az ideiglenes új otthon között!

Digitális nomádok videón

Ha valaki azt gondolná, az új életforma csak elérhetetlen vágyálom, a tech-bulvár újabb kitalációja, vagy valami olyasmi, ami csak szökőévente egyszer sikerülhet, mutatunk pár olyan magyar világutazót, akik már digitális nomádként élnek és dolgoznak hol itt, hol ott felbukkanva a Földgolyón. Mikor és hogyan döntöttek így? Hogy csinálják? Mondják el mindezt ők maguk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét