Hogyan lehet hasznos egy elbocsátási hullám?

0

Nemzetközi szinten komoly leépítések zajlanak a tech-szektorban – sokan katasztrófaként élik meg a helyzetet, de van, aki szerint ebből minőségi szinten épp előnyt lehet kovácsolni.

Sokak szerint nem épp a legbiztonságosabb dolog manapság a nemzetközi techcégeknél dolgozni: a gyengébb bevételek, átszervezések, felvásárlások és extrém helyzetek miatt még a legnagyobbak is erős leépítésbe kezdtek. A “leghangosabb” talán a Twitter esete, amelyről mi is többször írtunk: Elon Musk a felvásárlás után több szempontból is berúgta az ajtót… aztán kirúgta szinte a teljes vezetőséget, majd pedig első körben útilaput kötött 4500-5000 dolgozó és külsős munkavállaló lábára. Ráadásul az excentrikus milliárdos további elbocsátásokat is belengetett azok számára, akik nem tudják magukénak érezni az általa felvázolt “Twitter 2.0” irányvonalát.

Eközben a Facebook, pontosan annak ernyőcége még komolyabb rostálásba kezdett, november elején teljes munkaereje 13 százalékát küldte el. Ez a Facebook, Instagram, WhatsApp és egyéb leányvállalatok esetében nagyjából 11 ezer embert jelent. Ugyancsak komoly elbocsátásokra készül az Amazon is, amely a “nehezebb időkre” hivatkozva körülbelül 10 ezer alkalmazott kirúgásával próbálna kedveskedni a befektetőknek. Különféle tudósítások szerint 1000 embernek kell távoznia a Salesforce-től, ugyanennyi kerül utcára a Stripe-tól, 700 dolgozótól válik meg a Lyft és így tovább.

Nem tudni, hová gyűrűzik

Az elemzők egyelőre csak annyit látnak, hogy a kirúgási hullám jelenleg főként az Egyesült Államokban működő vállalatokat érinti, Európába még nem igazán értek el a kellemetlen időszak hullámai. Viszont arra többen figyelmeztetnek, hogy a mai, mindent mindennel összekapcsoló világban fokozottan igaz a világ egyik oldalán szárnyat rebbentő pillangó és a túloldalon felbukkanó hurrikán analógiája. Az érintett vállalatok legtöbbje tart fent fejlesztői, logisztikai és kereskedelmi központokat szerte a világon, és ha a trend kitart, ezekre is kiterjedhetnek az elbocsátások.

Az elemzők ráadásul nem túl optimisták a helyzet rövid távú folytatását illetően: sokan hivatkoznak az elhúzódó orosz-ukrán háborúra, amely a hardvergyártáshoz szükséges alkatrészek ellátásától az energiapiac megbillenéséig több helyen is aláásta a szektort, de az általános pénzügyi lejtmenet és recesszió sem annak kedvez, hogy a tech-vállalatok ismét tömegével kezdjék csábítani a dolgozókat.

Rossz hír sokaknak, de lehetőség a legjobbaknak

Bár a közhangulat érthetően nem túl fényes, vannak olyan hangok is, amelyek szerint a mostani elbocsátások igenis jót tehetnek a szektornak, legalábbis abból a szempontból, hogy így a legjobbak maradnak fenn a rostán, illetve a frissen munka nélkül maradtak közül sokkal jobb kvalitású munkavállalókat halászhatnak le a vállalatok HR-esei és a fejvadászcégek.

Elég szép utóélete lett például a workflow- és csoportmunka-megoldásokat fejlesztő Atlassian társalapítója és egyik vezérigazgatója, Scott Farquhar beszédének: a vezető a cég befektetőinek igyekezett kifejteni álláspontját arról, hogy a legutóbbi, veszteséges negyedév után hogyan tervez továbbhaladni. Szerinte most igazi “sztárok” igazoltatásával lehet nagyot lépni előre, ugyanis a tömeges leépítések miatt munka nélkül maradnak olyan szintű szakemberek is, amilyenekből korábban legfeljebb évtizedenként egyet-kettőt lehetett elcsípni.

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy mostantól az Atlassian is tömeges igazolásokra készül, ám a bejelentést sokan átvették és ennek nyomvonalán egyfajta új korszakot emlegetnek a tech-munkaerő toborzásában. A friss megközelítés szerint most lehet igazán tehetségekre, kiemelkedő tudású szakemberekre lecsapni, ezért ahelyett, hogy hatalmas fejlesztői csapatokat hoznának létre, inkább sokkal fókuszáltabban tudják elkapkodni a legjobbakat.

Ha ebben a megváltozott korszakban szeretne valaki új munkát találni, a szakértők szerint sokkal jobban érdemes kihangsúlyozni azokat a kvalitásokat, amelyek egyedivé tehetik őket másokkal szemben. Jelezni az önéletrajzokban, LinkedIn-profilokban a speciális képesítéseket, az egyedi módon megoldott projekteket, sikeresen teljesített küldetéseket, mivel a HR-eseknek mostantól nem adatik meg a luxus, hogy bárkit felvegyenek és az első hónapok munkája alapján döntsék el, véglegesítik-e az illetőt.

Errefelé nincs pánik

A jelek szerint, bármilyen trend is indult el az elbocsátásokkal világszinten, az eddigi jelek alapján Európában egyáltalán nincs jele hasonlónak, sőt: az öreg kontinensen, és ezen belül Magyarországon épp egészséges ütemben halad a tech-szektor dolgozóinak karrierje, a kis startupoktól a legnagyobb vállalatokig folyamatosan keresik a munkaerőpiacra lépőket és a szintlépésre vágyókat egyaránt. Karrierprogramokkal, képzésekkel, versenyképes ajánlatokkal sokfelé lehet találkozni, és az is látszik a meghirdetett állások között, hogy a frissen képzetteket, valamint a sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereket egyaránt szívesen fogadják a munkáltatók. Ráadásul a technológiai munkakörök általánosságban is kifejezetten versenyképesnek számítanak, így még az is lehet, hogy a globális bizonytalanság közepette Európa versenyelőnyévé válhat a tény, hogy itt biztonságos fejlődés, hosszú távú lehetőségek mellett erősödik tovább a tech-munkások rétege.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét