Magenta Podcast S2E1 – Értsd jól a kortárst!

0

A nyári szünet után újra itt a Magenta Podcast. A második évad első epizódjában kortárs múzeumban jártunk – Winkler Nórával!

A kortárs művészet megosztó. A gyűjtők sokszor a legmagasabb árat is hajlandóak megadni egy-egy kortárs munkáért, miközben a nagyközönség egy része értetlenül áll a műalkotásokat látva. Szeptember elején nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban a Telekom kortárs művészeti gyűjteményből, Egyensúlyban címmel. Ennek apropóján a kortárs művészetről beszélünk a Magenta Podcast második évadának nyitó epizódjában – érthetően. A két host, Korpa Melinda és Mantz László vendége Winkler Nóra művészeti újságíró, aukcióvezető, Páll Tamás médiaművész és Kónya Béla restaurátor, kurátor, múzeumi szakember volt.

A többi között arról beszélgettünk, vajon hogyan válik értékké egy-egy műalkotás? És miért pont az? Mekkora üzlet a kortárs művészet? Mennyi benne a marketing és mennyi benne a művészeti érték? Vajon hogyan különíthető el a kettő? Hogyan menjünk múzeumba? Mitől válhat érthetővé és élményszerűvé mindannyiunk számára egy-egy kortárs tárlat? Mi van a képeken túl, milyen élmény digitális műalkotásokkal találkozni? És ki őrzi meg ezeket az utókornak?

 

Ha kedvet kaptatok a kortárs művekhez, nézzétek meg az Egyensúlyban című kiállítást. Ez november 22-ig vár benneteket a Ludwig Múzeumban. Az epizódban is emlegetett galamb és az aktok mellett rengeteg érdekes darab van a kiállítótérben: több, mint 60 művész és művészcsoport munkái a közép-kelet európai régióból, akik arra keresik a választ, hogyan lehet megtalálni és megtartani az egyensúlyt egy összetett, ellentmondásokkal teli és gyakran ellentétektől terhes valóságban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét