Nagymama digitalizálva: itt a karantén-időszak legjobb videósorozata

0

Rizmajer Anti fotós különleges módszert talált arra, hogy a járvány alatt is tartsa a kapcsolatot nagymamájával. A videókon is megörökített folyamat egyszerre szívmelengető és tanulságos.

A többek között fotósként ismert Rizmajer Anti egyben közkedvelt szereplője az Instagramnak is, és sokféle fotója, videója között extra népszerűséget hozott számára annak idején az is, hogy nagymamáját is bevonta egyes tartalmak készítésébe: a belevaló idős néni nagyon is modern módon állt többször a kamera elé, a közreműködésből pedig érdekes tartalmak születtek: a @thegrannygram-mel még az egyik leghíresebb modell, Cara Delevingne is posztolt képet, ettől pedig egy óra alatt több követőt szerzett, mint a sorozatot kitaláló fotós.”

A koronavírus miatti karanténhelyzet azonban, ahogy minden más családban, így itt is gondokat okozott: hogyan segíthetnek a családtagok az idős rokonoknak, milyen módon maradhatnak velük napi kapcsolatban, és hogyan bizonyosodhatnak meg, hogy minden szinten rendben vannak, miközben a személyes érintkezés tilos? Anti először arra gondolt, hogy dobozokba összecsomagolt alapvető élelmiszerekkel és használati cikkekkel segít, amelyet elvisz és a legnagyobb óvatosság mellett csak letesz a kertajtón belülre. De aztán jött az ötlet, amely ennél sokkal nagyobb szabású volt, de jóval előremutatóbb is egyben.

Mama az új évezredben

Anti a Telekom segítségét kérte, akik kísérleti projektjét egy tablettel és a megfelelő mobilnetes csomaggal segítették. Ezután hősünk nekiállt, hogy felkészítse az új eszközt a nagymamára, a nagymamát pedig egy új életstílusra. Ehhez tehát nem csak a tabletre kellett feltelepítenie mindent, ami a kapcsolattartáshoz szükséges, valamint felhasználói fiókokat létrehoznia a nagyi számára, de azzal is meg kellett küzdeni, hogy egy jóval a digitális kor előtt “szocializálódott” felhasználó számára részletes, de érthető használati utasításban magyarázza el az alapvető lépéseket.

https://www.instagram.com/p/B_VB56OBeum/

A következő videóban már azt láthatjuk, hogyan haladt Mama a számára elsőre teljesen ismeretlen eszközzel és szolgáltatásokkal. Ugyan volt pár várható baki, de összességében, Anti nagy csodálkozására villámgyorsan sikerült megbarátkoznia az alapvető kezelőfelülettel, és nemsokára már videóchat formájában beszélgettek, sőt a külföldön élő rokonokat is fel tudta így hívni. És ez még semmi: az idős asszony szó szerint száguldani kezdett az információs szupersztrádán: többek között magától beletanult a facebookos kommentelésbe, fotómegosztásba, bejelölte az ismerőseit, és végül még a kiterjesztett valóságon alapuló vicces effekteket is használni kezdte videóhívás közben.

https://www.instagram.com/p/B_2afj1hUVi/

A harmadik videó már hihetetlen távolságba repít a technológiai dolgokhoz egyáltalán nem értő Mamától: itt ugyanis Anti azt találta ki, hogy ha már nagymamája egy hónapja kiválóan beilleszkedett a kütyüs és online világba, folytassák “távmunkában” az egykor nagy sikert hozó @thegrannygram képeket. Ehhez mindent előre becsomagolt és elküldött, majd pedig a nagypapa segítségét is igénybe véve elkészültek az újabb felvételek – de erről beszéljen a sztorit lezáró kisfilm:

https://www.instagram.com/p/CAdCGCDh-nc/

Van értelme megpróbálni!

A történet önmagában is szívmelengető, de fontos tapasztalatot hordoz. Anti kiemeli, hogy ő maga sem gondolta, milyen hatékony lesz “Mama digitalizálása”, ő már annak is örült volna, ha a kapcsolattartáson javít valamelyest a projekt, de az eredmény messze túlszárnyalta az előzetes elvárásait.

“Amit Mama az első részben mondott, azt ebben is bizonyította, nincs mit tenni, tényleg ‘olyan nincs, amit nem menni’. Iszonyatosan imádtam a sorozat elkészítésének minden percét, a digitalizálódás pontosan olyan volt, mint régebben a fotózás Mamával. Egy teljesen új oldalát ismertem meg, a hangulata pedig sokkal jobb volt így, hogy volt valami kihívás a hétköznapokban.”

Épp ezért a fotós – és nem csak ő, hanem a boldog és vidám nagymamája is – csak megerősíteni tudja, hogy ezt a módszert mások is kipróbálhatják. Ha van otthon egy elfekvő, régebbi mobil vagy tablet, amit már nem használ a tulajdonosa, át lehet alakítani úgy, hogy idős rokonok is könnyen, biztonságosan tudják használni, és máris elindulhat a felkészítés. A Telekom Legyélteis! Most generációs programja is több területen segít abban, hogy a különféle generációk közötti szakadék a digitalizáció eszközeivel tűnhessen el, és a járvány-időszak nem várt módon húzta alá ennek fontosságát. Aki pedig elakad a nagyszülők “felturbózásában”, annak a Mobiltudós szolgáltatás segíthet hasznos tanácsokkal és útmutatókkal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét