2020 a technológia és a tudomány tükrében

0

Itt az év vége, ideje számot vetni, mennyi minden történt idén. 2020 egész biztosan nem úgy fog bevonulni a történelembe, mint az emberiség egyik legjobb, legsikeresebb és legfantasztikusabb éve. A COVID-19 vírus sajnos minden szempontból rányomta a bélyegét az idei esztendőre, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – rengeteg dolog történt a tudomány és a technika világában, amire azért érdemes egy kicsit visszatekintenünk, de ennek ellenére mi magunk is nagy reményekkel tekintünk majd december 31-én a 23 óra 59 perc, 59 másodperc utáni időszakra.

Járvány, munka és kommunikáció

A COVID-vírus megjelenésével 2020 egyértelműen a home office éve lett, és ezzel kapcsolatban pár komoly technológiai trendet meg kell említenünk, hiszen olyan mértékben terjedtek el az otthoni munkavégzéshez szánt alkalmazások, megoldások amire nemigen volt példa az emberiség eddigi történetében. A Zoom egy online videós chat- és konferencia-szoftver, amely a 2019 decemberi, 10 millió felhasználójához képest idén tavasszal megharmincszorozta a webes videókonferenciák résztvevőinek számát, amely így átlépte a 300 milliót. Ez természetesen egyaránt megnövelte a cég értékét, ugyanakkor mint ahogy az általában lenni szokott, komoly biztonsági, személyiségi jogi és adatkezelési problémákat is felvetett. Mostanra azonban úgy néz ki, hogy a Zoom túljut ezeken a problémákon és vele együtt az összes hasonló platform is, melyek szintén ugrásszerű növekedésről számoltak be a pandémia idején.

A mesterséges intelligencia és a hozzá kapcsolódó megoldások sem álltak le idén sem és nagyon sok fejlesztő cég, egyetem és kutatóközpont irányította az AI figyelmét a koronavírus felé (is). Így születhetett meg például az az alkalmazás, ami köhögés alapján képes megmondani, ha valaki koronavírusos, de sok helyen algoritmus elemzi 90%-os pontossággal a tüdőről készült CT vizsgálatok eredményeit is. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás mutatta meg azt is, hogy milyen módon támadják a vírusok a sejtek proteinstruktúráját a szervezetben és azért az AI tervezett nekünk egy vadonatúj golfütőt is idén, hátha egyszer még kijutunk a gyepre, ha vége a lezárásoknak és korlátozásoknak.

Szintén a vírushoz kapcsolódik, hogy mind az Apple, mind pedig a Google kifejlesztette a saját kontaktus-követő megoldását, melynek segítségével – ha nem is most – de a jövőbeli világjárványok esetén anonim módon tudjuk követni a vírus terjedését, ami elsődleges fontosságú egy hasonló pandémia elleni harcban. Természetesen van még teendő itt is, de nagyon úgy fest, hogy sajnos ez a megoldás már biztosan velünk marad: a kérdés csak az, hogy a személyiségi jogi és az egyéb adatkezelési kérdéseket mennyire jól fogja tudni adaptálni az egyes törvényi elvárásoknak a két cégóriás.

Guruló és repülő újdonságok

Mindeközben megérkeztek azon nagy autógyártók elektromos autói is, akinek még esetleg nem volt ilyesmi. Például itt a Volkswagen ID.4 vagy a Ford Mustang Mach-E, de a Tesla is tavasszal mutatta be formabontó és az azóta sem látott Cybertruckját. Egy kis pikáns kitérő Cybertruck vonalon: nem csak Elon Musk gyára, de a Mattel is gyártási gondokkal küzd, így nem csak a valódi, de a távirányítású Cybertruckra is várnunk kell még, mivel a kissé szürreálisra sikerült pick-up gyártása nehezebben indul, mint az várható volt.

Ha már itt tartunk: Elon Musk idén sem tétlenkedett, és felrobbantott pár száz millió dollárnyi rakétát, aztán saját űrhajójával mégiscsak embert küldött a nemzetközi űrállomásra, és az igazán jó hír, hogy vissza is hozta őket. Mindemellett megvolt az első Mars-rakéta nem túl sikeres tesztrepülése is, de az elmúlt évtizedek viszonylag visszafogott tempójához képest az űr (és a Mars) meghódítása szempontjából egészen jól állunk idén.

Kütyük, játékok és rágógumi az agynak

Ha rákanyarodunk a ketyerék frontvonalára, akkor egyértelmű, hogy a szokásos okostelefon, laptop és egyéb informatikai csúcsmodellek mellett az idei év a hajlítható, feltekerhető és egyéb módon “nyomorgatható” kijelzőké. Kaptunk hosszában hajlítható kijelzőt a Motorolától, megérkezett a Samsung kihajtható telefonjának második generációja, de még a Lenovo is a piacra dobott egy hatalmasra nyitható tabletet, és nemrég láthattuk az egyik első feltekerhető kijelzőt. Azt tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy jövőre még több ilyen eszközzel találkozhatunk a boltokban és talán picit majd az árak is mérséklődni fognak, így nem kell a fél vesénket odaadni egy-egy ilyen készülékért.

Az egyik legnagyobb és legmeglepőbb tech-bombát is az almás cég prezentálta idén, hiszen a legolcsóbb (és szerintünk eddigi legjobb) iPhone mellett a cég szakított az Intel chipekkel. A vadonatúj M1 processzorral szerelt MacBookok letarolták a szakmát és hamarosan valószínűleg letarolják a piacot is, mivel végre sikerült elérni, hogy ár-érték arányban igazán jó vételnek számítanak az új “almás” notebookok.

Térjünk kicsit át az otthonunk kényelmére, hiszen azért itt is volt mocorgás 2020-ban. Az év vége felé a nagy konzol-rivalizálás csúcsán végre megérkeztek fizikai valójukban az újgenerációs Sony és Microsoft játékkonzolok, hogy aztán el is fogyjanak pillanatok alatt… Ezáltal mostanában nem attól volt hangos a világsajtó, hogy mennyire zseniális például a PlayStation 5 vezérlője, hanem attól, hogy milyen celebritások és magánemberek próbálnak óriási pénzeket szakítani abból, hogy akár három-négyszeres áron árulják a boltokból teljesen kifogyott konzolokat. Azonban, ha idén még valaki játszani szeretne új játékokkal, akkor van jó hírünk is, még akkor is, ha nincs komoly “vas” otthon, ugyanis idén megérkeztek Magyarországra is a felhő alapú játékszolgáltatók. Az Nvidia GeForce Now és nemrégiben a Google Stadia is elérhetővé vált itthon, így gyakorlatilag semmi akadálya, hogy mobiltelefonon, notebookon, PC-n, vagy akár egy Android TV eszközön játsszunk a legújabb játékokkal és a nagy klasszikusokkal – azért javasolnánk, hogy egy Bluetooth kontrollert érdemes beszerezni.

Ha már az előbb érintettük a komoly “vasat”, vagyis az erős hardvert, akkor meg kell említenünk azt a játékot, ami bizony igényli ezt. Ez pedig az egész évben többször tologatott és már a megjelenése előtt kult-státuszba emelkedett Cyberpunk 2077. Az a játék, ami a világ egy részének – sajnos a kisebbnek – óriási örömöt, míg a nagyobb részének – főleg a PlayStation 4 tulajdonosoknak – pedig az előző konzolgeneráción tapasztalható hibahalmaz miatt óriási bosszúságot okoz. A szituáció egészen odáig fajult, hogy szinte minden forgalmazó meghirdette a játék visszavásárlásáról szóló akcióját, ugyanis Cyberpunk 2077 főként a PS4-en és az Xbox One-okon a várakozásokhoz képest nagyon alulteljesít: tele van bugokkal, akadozik, nem indul és szinte játszhatatlan. Ha viszont valakinek van egy a paksi atomerőművet is vezérelni képes hardcore gamer PC-je, akkor viszont akár maximális felbontásban és részletességgel is élvezheti a „jövőszimulátor” egyedi világát.

Ha pedig felhő, akkor vigyük tovább ezt a fonalat, és újra térjünk vissza a COVID-vonalhoz, hiszen az otthon maradás miatt az egyik legmeredekebben emelkedő szegmens a távmunkával kapcsolatos fejlesztések mellett az az online videó streaming szolgáltatóké. Míg érthető okokból a mozik üresek, és gyakorlatilag minden létező filmpremiert vagy eltöröltek, vagy hónapokkal elnapoltak, addig a Netflix, az HBO a Disney, az Amazon és az összes online streaming szolgáltató szárnyal a zenei stream-megoldásokkal együtt. A cégek óriási üzleteket kötnek immáron a legnagyobb hollywoodi blockbustereket forgalmazó cégekkel is, úgyhogy jövőre történik meg először a mozi történetében az, hogy premier-filmeket egyszerre mutatnak be a filmszínházak és a streaming szolgáltatók.

Nyilván nem tudunk minden idei történést érinteni egy ilyen rövid összefoglaló cikkben, de talán az idei év egyik legnagyobb tanulsága és egyben veszélye, amire 2021-ben is mindenkinek figyelnie kell majd, az a források, hírek és információk hitelessége. Hiszen főleg az online médiában a Google és a Facebook egyeduralma miatt az algoritmusok alapvetően határozzák meg azt, hogy mit gondolunk a világról és mennyire vagyunk biztosak ebben a tudásunkban. Így vírus- és egyéb globális fenyegetéstől mentes új év mellé azt kívánjuk minden kedves olvasónknak, hogy a lehető legprofibb, leghitelesebb és legjobb híreket és információkat kapjuk mindannyian és képesek legyünk úszni a megtévesztő adattenger örvényei és cápái között.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét