Haladás és üzlet: 5+1 fontos lecke a Trónok Harcából

0

A Trónok Harca több mint együsdvágd, nem apád” dráma. Tele van értékes, akár életre szóló leckékkel az üzletről és a vezetői képességekről. Ha rajongója vagy a shownak, ha nem, Te is tanulhatsz belőle.

  1. Mindig tartsd a szavad!

A becsület kényes téma a Trónok Harca világában: a fejedet veszítheted miatta, de akár az életedet is megmentheti.  Robb Stark és Jaime Lannister történetei bemutatják, milyen súlyos vétek az eskü, vagy az adott szó megszegése. A jó vezető állja a szavát, üzeni a sorozat, hiszen a show leginkább szeretett karakterei mind olyanok, akik állják a szavukat.

  1. Ismerd fel és támogasd a tehetséget!

A legsikeresebb vezetők azok, akik felismerik, támogatják és jutalmazzák a tehetséget. Elég csak Jeor Mormont történetére gondolni: az Éjjeli Őrség egykori parancsnoka felismerte a lehetőséget Havas Jonban, ahogy Jaqen H’ghar az Arcnélküli ember is ígéretesnek látta a Tű nevű kardot forgató Aryát. Az egyikük fattyú, a másik pedig egy egyszerű gyermek, de a külső és a származás nem akadályozta meg a bölcs vezetőket, hogy felfigyeljenek tehetségükre és támogassák őket a siker felé vezető úton.

  1. Ne félj szokatlan szövetségeket kötni!

A Trónok Harca világában a vezetők folyamatosan stratégiai szövetségre lépnek olyanokkal, akik első pillantásra inkább ellenségnek tűnhetnek. Legyen szó Havas Jonról, aki szövetséget köt a Vadakkal, hogy a gonosz ellen harcoljon, vagy Daenerysről, aki megpróbál békét kötni Meereen nemes családjaival, elmondhatjuk, hogy meglepő húzásaik hozzásegítették őket a sikerhez.

  1. Ne hagyd, hogy a kudarc letörjön!

A legjobb vezetők sohasem hagyják, hogy a kudarcok eltántorítsák őket a céljuktól. Stannis Baratheon visszavonul a Feketevízi csatából vert seregével, de később megújult elszántsággal tér vissza. Brienne a Stark gyermekek megmentésére irányuló küldetése minden egyes körében akadályokba ütközik, még a megmentendő lányok is teljesen elutasítják őt, mégsem adja fel. Ezek a karakterek nem hagyják, hogy hibáik határozzák meg őket, hanem menetelnek előre, még akkor is, ha az esélyeik ellenük dolgoznak.

  1. Ismerd fel a prioritásokat!

Daeneryst azért csatlakozik Havas Jonhoz az Éjkirály elleni harcban, mert felismeri, hogy Westeros megmentése fontosabb a saját céljainál. És bár a legfontosabb célját ideiglenesen háttérbe szorítja, tudja, hogy ez nem a feladást jelenti, hanem a fontos feladatok felismerését. A prioritások kijelölése a mindennapi életünkben is kulcsa a sikernek.

+1 Sose add fel!

A Trónok Harca első és hetedik évadában látott Daenerys Targaryen között óriási különbség van. Rengeteget tanult, új szövetségesekkel és ellenségekkel találkozott, és sok hibát is elkövetett útja során. Mindezek ellenére azonban sohasem adta fel. A profik azt mondják minden szakmában, hogy a határozottság és a kitartás még a tehetségnél is fontosabb a siker elérésében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét