7 ok, amiért megéri új dolgokat tanulni

0

Mindannyian szeretnénk fejlődni, jobbá válni, ám gyakran nehéz megtenni az első lépést a tanulás rögös útján. „Csak rápihenek” – mondogatjuk, miközben az új ismeretek elsajátítása önmagában is lehet pihentető és szórakoztató. Ráadásul számos egyéb előnnyel is jár.

A jó pap holtig tanul – de mi van a többiekkel? A Telekom nagy Pató Pál tesztjéből az derül ki, hogy a sport és az egészséges életmód elkezdése mellett a tanulás is állandóan a jövő zenéje: a megkérdezettek 55%-a halogatónak vallja magát, miközben ezeken a területeken javulni, fejlődni szeretne. A 18-19 évesek közel hetven százaléka például rendszeresen az utolsó pillanatig odázza el a tanulást, bár az is tény, hogy ahogy idősödünk, egyre nagyobb lesz bennünk a tettvágy: könnyebben tudunk felülkerekedni a halogatás fő okozóján, a kényelmességen, ráadásul növekvő önbizalommal felvértezve, a kudarcoktól is mind kevésbé tartunk.

Ki hinné, hogy ebben a fejlődésben meghatározó szerepe van annak, hogy folyamatosan újabb és újabb ismeretekre teszünk szert. Azaz tanulunk, akár szervezett keretek között, akár autodidakta módon, akár úgy, hogy észre se vesszük. Abban régóta konszenzus van a társadalomkutatók között, hogy az egész életen át tartó tanulás az emberi jellem fejlődésének meghatározó mozgatórugója. Ezen felül megkérdőjelezhetetlen fontosságú egy gazdaság versenyképességében, hozzájárul a foglalkoztatottság kiegyensúlyozottságához, de komoly a szerepe a társadalmi esélyegyenlőségben és mobilitásban is.

De vajon milyen előnyöket tartogat az egyén számára?

  1. Minden elsajátított új ismerettel gazdagabbak, többek, nyitottabbak, életrevalóbbak leszünk.
  2. Az elsajátított újdonságok olyan zugait nyitják meg a világnak, amelyek korábban ismeretlenek voltak, így már a tanulás közben is újfajta élményeket tapasztalhatunk meg.
  3. Az élmények mellett, a megszerzett készségekkel új lehetőségek is feltárulhatnak. Elérhetővé válhat például egy olyan munkakör, amelyből sokkal többet profitálhatunk anyagi és szakmai értelemben egyaránt.
  4. Egyetlen új készség kifejlesztésével is képessé válhatunk radikálisan átalakítani addigi életvitelünket: jobbá válhat az időbeosztásunk, hatékonyabb lehet a munkavégzésünk, céltudatosabban tudjuk megvalósítani a magánélet és a munka egyensúlyát.
  5. Az egész életen át tartó tanulás a legjobb módszer ahhoz, hogy naprakészek és szellemileg frissek maradjunk egy állandóan változó világban.
  6. Az új ismeretek elsajátítása és az ezzel járó sikerélmény önbecsülésünk szempontjából is kiemelt fontosságú.
  7. Új ismerősökre és barátokra találhatunk, akiket hasonló dolgok foglalkoztatnak, mint minket.

A napi rutin és a hektikus életvitelünk sokszor megnehezíti, hogy egyáltalán belevágjunk a tanulásba, de érdemes kilépni a kényelmi zónából és csatlakozni a tettrekészekhez: kezdjünk el már ma valami újat megtanulni! És nem csupán azért, mert az író és drámaszerző Németh László szerint a földi élet legnagyobb öröme a tanulás, hanem azért is, mert az internet és a digitalizáció világában az ismeretszerzés valódi élményforrássá vált. Szintén Németh Lászlótól kölcsönözve a kifejezést: már nincs éles határvonal az igazi szórakozás és az igazi tanulás között.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét