5+1 jótanács, ha egyetemistaként vállalkoznál

0

Mi a közös Mark Zuckerbergben, Michael Dellben és Muhi Kristófban? Hát, hogy mindhárman egyetemi éveik alatt kezdték el álmaik megvalósítását. De hogyan lehet összeegyzetetni az órarendet az üzleti tervek írásával és miért ne hagyd abba rögtön az egyetemet, ha támad egy jó ötleted? Olvasd el tippcsokrunkat kifejezetten fiatal startupolni vágyóknak, aztán látogass el a következő MOST Fórum eseményre, ahol az üzleti világ titkait fedjük fel előtted a digitális térben!

A magyarkanizsai Muhi Kristófot fiatal kora ellenére az innobie-tech CEO-jaként emlegetik leggyakrabban, hiszen egy olyan fejlesztést készül kereskedelmi forgalomba bocsátani, ami gyökeresen megváltoztathatja a fiatalok tankönyvekhez fűződő viszonyát. Kristóf megfogalmazása szerint „az AR, az innováció és az edukáció háromszögéből született meg az Eddie, ami a tankönyvek ábráit eleveníti meg a gyerekek okoskészülékein keresztül. Az innobie-tech kezdeményezését, ezen a linken érdemes követni is az újdonságokért.” A Microsoft Imagine Cup ötletversenyét és a Design Terminál inkubációs programját is megjárt Kristóf segítségével állítottuk össze a hat pontot, amit minden vállalkozó kedvű iskolásnak ajánlunk!

1. Ne feszülj rá az ötletelésre!

„Amikor az innobie megalakult, tudtam, hogy szeretném szervezett keretek közé emelni az ötletelést, hogy ne csak a beadandók szintjén maradjanak meg a gondolatok.” – mondja Muhi Kristóf, az innobie-tech ügyvezető igazgatója – „Egészen filmbeillő jelenet volt, ahogy az innobie ötlete megfogalmazódott bennem: Budapesten sétálgattam és gondolkodtam, hogy kéne csinálni valamit, és egyszer csak megjelent a fejem fölött az a bizonyos villanykörte. Pedig előtte is agyaltam rajta eleget, viszont az áttörés akkor jött, amikor legkevésbé számítottam rá.”

2. Dolgozz csapatban!

„Csapatvezetőként úgy gondolom, a legfőbb alapszabály, hogy csapat nélkül nem lehet startupot csinálni.” Legyenek azok barátok, csoporttársak, vagy hasonló gondolkodású idegenek, az egyetemi évek a legjövedelmezőbbek, ha kapcsolat- és csapatépítésről van szó. Mivel a startupok működtetése nem egyemberes feladat, ne is akard egyedül nyakadba venni világot: keress olyan embereket, akik tehetségében, képességeiben és kreativitásában megbízol. Azonban a csapatmunka nem csak annyiból áll, hogy össze kell verbuválnod a megfelelő embereket, hanem hogy delegálnod is kell a tagok között a feladatokat.

3. Ismerd meg a saját határaidat!

Amiért talán a legjobb döntés a felsőoktatásban töltött évek alatt vállalkozni, hogy jobban megismerheted a saját szokásaidat, a saját ritmusodat és kötöttségek nélkül vághatsz bele a nagyvilágba. „Suli mellett tanultam meg, hogy ha kell, hajnali háromig és pizzán éldegélve mi is végtelen időt tudunk rászánni a projektekre” – mondja Kristóf, aki középiskolai és egyetemi barátaiból álló csapatát irányítja. Szerinte kifejezetten fontos, hogy a másik dinamikájával is legalább ugyanannyira tisztában legyünk, mint a sajátunkkal, a csapatmunka egyik legfontosabb kulcsa az egymásra figyelés és az empátia.

4. Ne félj a kudarctól!

Gondoljunk az egyetemista évekre úgy, mint a megengedett bukások időszakára. Teljesen elfogadott hibákat véteni, hiszen ez azt jelenti, hogy próbálkozol. Amikor valami nem a terv szerint halad, azt úgy nevezzük: tapasztalat. „Nagyon sokszor ért minket kudarcélmény, hiszen amikor elkezdtük ez Eddie-t fejleszteni, a magyar tankönyvekhez akartunk tartalmakat kreálni. Aztán rájöttünk, hogy ennek a második és harmadik változata sem kivitelezhető, és talán mégsem annyira jó az első ötletünk, mint ahogy hittük. De semmit nem csinálnék másképp, hiszen ezek miatt jutottam oda, ahol most vagyok. Ne féljünk megtapasztalni a saját utunkat!”

5. Ne félj professzionális segítséget kérni!

Egyetemistaként talán a legszerencsésebb helyzetben vagy: tanáraid és a szakma nyitott könyvként állnak eléd, ha segítséget kérsz tőlük, hiszen mindenki látja, hogy fejlődni szeretnél. És bár a könyvekből sok mindent elleshetsz, a gyakorlati fogásokat és az aktuális piaci helyzetet egy enciklopédia sem mutathatja be elég jól. „Ami sokat segíthetett volna az innobie kezdetétől fogva, hogyha egy tanácsadó áll mellettünk. Ma már a LinkedIn-en százasával állnak sorban a cégvezetők és vállalkozók, hogy szakmai segítséget nyújtsanak az olyan fiataloknak, mint amilyenek mi voltunk anno. Voltak nagy álmaink és gondolataink, amikkel felvértezve belerohantunk a pofonerdőbe. Ha az elején egy kicsit terelgetett volna minket valaki, talán nagyobb sikerrel indultunk volna neki.”

5+1. Ragadd meg a lehetőségeket, de jegyezd meg: nem kell mindenhol ott lenni!

Ez egyaránt igaz az ötletgazdáknak és a startupokba csatlakozóknak is. Jelenleg rengeteg képzést és versenyt találhatunk országszerte, amik a fiatal vállalkozókat támogatják. Böngészd akár az iskolád honlapját, vagy a Microsoft és a Design Terminal lehetőségeit, a főváros mellett a vidéki nagyvárosokban is rengeteg lehetőség vár rád! „A startup-hype jelenleg az egész országot lázban tartja, így rengeteg opció közül válogathatunk, ha vállalkozni szeretnénk. Mi is igyekeztünk rengeteg helyen ott lenni, de egy idő után rá kellett jönnünk, hogy nem szükségszerű az állandó jelenlét. Meg kellett tapasztalnunk, hogy néha kifizetődőbb otthon ötletelni, mint networkölni, és meg kellett tanulnunk priorizálni az eseményeket.”

Ha szeretnéd meghallgatni Muhi Kristóf előadását, amiben saját tapasztalatairól és sikereiről számol be, és megtudnád, hogyan lesz egy ötletből világsiker, látogass el a csütörtöki, azaz október 17-i MOST Fórum előadásra! Az eseményen Kristóf mellett Pistyur Veronika, Bognár Márk és Papp Norbert beszélgetését hallgathatod meg, amit Bombera Krisztina moderál. Találkozzunk holnap 18:00-kor a Magyar Telekom székházában! A rendezvényt ingyenesen megtekintheted, a részleteket itt találod. Ha érdekel, mindössze regisztrálnod kell ezen a linken, és arra bíztatunk, hogy siess, hiszen csak 200 férőhelyünk van!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét