Menekülés a zombik elől, városrészek elfoglalása: íme a legőrültebb futóappok, ha jól jönne a motiváció

0

Rendben, azt megértjük, hogy a tél tényleg nem a szabadtéri futás legjobb barátja, de tavasz közepén már igazán nincs mire fogni a lustálkodást. Hacsak nem a motiváció hiányára, de ebben segíthetnek a mobilos appok és megosztások.

Mi ösztönöz valakit arra, hogy elkezdje a napi mozgást, akár a legegyszerűbbet, a futást? Alapvetően persze az, hogy egyrészt már ki lehet menni metsző szél és mínuszok nélkül, és persze pár hónapnyira van a következő nyár, amire mindenki a legjobb formáját akarja hozni. De egyáltalán nem csak ezért hasznos akár csak óvatos ütemben kocogni fél órát: a fogyás mellett egy csomó élettani folyamatunkon javít a rendszeres mozgás, és még a pszichikai állapotunkra is kiváló hatással lehet.

Viszont manapság egyre nehezebb rávenni magunkat arra, hogy elinduljunk, hiszen sok a dolog, sok a gond, vagy ha épp nem valami feladat nyomaszt, akkor is inkább a minket körülvevő kütyükkel szórakozunk, vagy valamelyik közösségi szolgáltatást pörgetjük. Hoppá: kütyük és közösségi oldalak. Miért ne lehetnének pont ezek az eszközök a motiváló erők a futáshoz?

Posztold ki, segít – avagy az idegesítés pszichológiája

Elsőre jómagam is azok közé tartoztam, akik vegyes érzelmekkel figyelték, ahogy az ismerősök mindenféle futóappból származó képernyőfotókat, adatokat, lefutott kilométereket, szintidőket osztottak meg. Sőt, egy idő után már idegesített. Mi ez a kivagyiság, miért kell kérkedni a kilométereiddel és a megjavított perceiddel? És ezzel nem voltam egyedül, másokkal kiválóan lehetett együtt puffogni ezen az új divaton. Aztán jött egy fura fordulat. A zsörtölődők közül is elkezdtek páran futós eredményeket megosztani. Azt mondták, azért, mert nagyon zavarta őket, hogy már a középkorú, pocakos apuka is beszállt az eredménymutogatásba, és ők meg csak ülnek otthon, mint egy csírázó krumpli. És eljött az a pillanat, amikor meg már engem zavart, hogy nincs kivel puffogni, mert mindenki fut és osztogat.

Szóval nekiálltam, és kerestem egy olyan appot, ami segít megtervezni az útvonalat, figyeli a megtett távot, nyilvántartja a szintidőt. És persze lehet belőle közvetlenül megosztani az eredményeket, hogy majd mások is ugyanígy átessenek (pontosabban átfussanak) a holtponton. Ezután pedig azon kaptam magam, hogy jöttek az egyre többet tudó appok, amiket ráadásul összekapcsoltam az okosórával, ezáltal azt is nyomon követhettem, milyen a pulzusom a futás előtt, közben és után, mennyi kalóriát égettem el, és milyen tempó a leghatékonyabb a saját céljaim elérése érdekében. Nem lettem persze sem Usain Bolt, sem pedig tájfutóbajnok, sőt – magát a futást, mint tevékenységet továbbra sem szeretem. De az eredményeinek örülök, mert egy reggeli szaladgálás után máris élesebb az agy, több a motiváció a napi munkára, és még a mérleg is barátságosabb számokat mutat.

A futós appok közösségi funkciói pont erre valók: még azok egy részét is képesek meggyőzni, akiket első blikkre nem érdekelnek, vagy kifejezetten zavarnak az ilyen posztok. Nem feltétlenül azt mondom, hogy minden nap el kell árasztani a Facebookot, Instagramot és egyéb felületeket az 1 másodperces javításainkkal, de időről időre beszámolni a haladásunkról egyáltalán nem olyan rossz dolog.

Futós appok a normalitás határán innen

Más kérdés persze, kit milyen app motiválhat igazán a futásra. Van, aki tényleg az eredményeire kíváncsi, részletes elemzéseket szeretne látni a fejlődéséről, ami további motivációt adhat. Másoknak pedig – én egyébként ilyen vagyok – konkrétan el kell vonni a figyelmét arról, hogy tulajdonképpen futnak, szórakoztatni kell őket, hogy szinte csak akkor vegyék észre, hogy edzettek, amikor már vége. Nézzünk a fenti célok alapján néhány hasznos és ötletes mobilalkalmazást!

A komoly futóappok közül sok ismerősöm a Runkeeper mellett teszi le a voksát. Ez kifejezetten kültéri mozgásokra kihegyezett app, amely a telefon GPS-ét használja arra, hogy kövesse a futásunk adatait, tehát nézi azt, merre járunk és az adott távolságot mennyi idő alatt tesszük meg. A futás mellett egyébként kerékpározásra, kirándulásra, gyorsgyaloglásra is kiválóan alkalmazható. A mozgás végén megkapjuk a (természetesen nem orvosi pontossággal számolt) elégetett kalóriák számát, de ami még hasznosabb, hogy a használati szokásaink alapján útvonalakat is tud ajánlani, edzési javaslatokat ad, és különféle “díjakkal” jutalmazza a tevékenységünket. Az eredményeinket több egyéb appba tudjuk átemelni, valamint az app csodásan működik több okosórával és fitneszkarkötővel, így az Apple Watch-okkal és a Wear OS-alapú eszközökkel is. A Runkeeper alapfunkciói ingyenesek, csak az átlagnál részletesebb elemzésekért és az edzéstervekért kell a fizetős változatot használni. Linkek: Android / iOS

Aki egy kicsit komolyabban venné a futást, a Runna nevű app lehet a legjobb barátja, amely “a személyes futóedződként” említi önmagát. A hangsúlyt arra helyezi, hogy előre kialakít egy személyes edzéstervet, amit ráadásul folyamatosan módosít is annak megfelelően, hogy milyen értékeket mér – ha például elsőre kissé merész tervekkel indulunk, visszább veszi a célokat és az erősségi szintet, de ugyanígy képes fel is turbózni a tétet, ha azt “észleli”, hogy könnyedén letudjuk az előre meghatározott feladatokat. Igaz, egy ilyen komoly virtuális edző nincs is ingyen, egy egyhetes tesztidőszak után nagyjából 5500 forintos havidíjért vehető igénybe, ami viszont még mindig sokkal olcsóbb, mint felfogadni egy személyi edzőt. Linkek: Android / iOS

A Strava szintén népszerű app, amiből szintén csak az extrákkal felturbózott változatért kell 5 dollárnak megfelelő havidíjat fizetni, de az ingyenes változat is bőven elég mindenre. Amellett, hogy ez az alkalmazás is figyeli a lefutott távot, szintidőt és egyebeket, egy saját közösséget is kiépíthetünk benne. Meghívhatjuk a barátainkat, hogy aztán bármikor láthassuk egymás eredményeit, így motiválva magunkat is arra, hogy ne adjuk fel. Még olyan közösségi kihívásokon is részt vehetünk, mint például amikor egy meghatározott időszakon belül kell a teljes csapatnak összesen lefutni egy megadott távot. A Strava szintén kiválóan együttműködik egy sor okoseszközzel, és az ingyenes verzióba olyan apró extrák is belefértek, mint a Strava Beacon, amellyel az ismerőseink számára látható lesz, merre járunk épp – ez a biztonságunk miatt nem elhanyagolható funkció. Linkek: Android / iOS

Őrült futós appok, avagy játékban a motiváció

Most pedig jöjjön pár olyan megoldás, ami a hozzám hasonló kanapékrumplikat is képes kimozdítani a lakásból. Ötletes például a nemrég indult Stride app, amely játékká változtatja a futást: GPS-szel követi az útvonalunkat, a célunk pedig az, hogy a lefutott vagy lesétált területet “elfoglaljuk”. Az ismerősökkel, szomszédokkal ezután csodás kis csatákat vívhatunk a területeink el- és visszafoglalására, ezáltal az is látható, hogy ez az app inkább a mozgás folyamatosságára, mint a sebességre helyezi a hangsúlyt. A Stride egyhetes próbaidőszaka után minimális havidíjat kér, ez jelenleg 3,99 dollár. Linkek: Android / iOS

Ha még ennél is extrémebb játékos motivációra van szükség, melegen ajánljuk a Zombies, Run! nevű alkalmazást, ami nem véletlenül tanyázik az App Store és Google Play toplisták élmezőnyében. Tulajdonképpen egy interaktív hangoskönyvről van szó, amiben különféle történetet, pontosan küldetést választhatunk. Ezek egy elképzelt zombiapokalipszis közepette játszódnak, és a sztorikat futás közben a fülhallgatóban követhetjük. Képzeljük el például, hogy egy fontos alkatrészt vagy ellátmányt kell eljuttatnunk az emberi túlélők bázisára, és persze mindezt futva kell megtennünk, hiszen az idő szorít és egyre több az élőhalott. Ráadásul induláskor beállíthatjuk, hogy legyenek-e időnként utánunk eredő zombihordák, amelyek kellemesen belehörögnek a fülünkbe és ha nem szedjük a lábunkat, utolérnek. A Zombies, Run! alapverziója ingyenes, de ha újabb küldetéseket szeretnénk kipróbálni, akkor havi 6 dollárba kerül. Linkek: Android / iOS

Ha inkább a futásunk környezetéről szóló információkkal vonnánk el a figyelmet a tényről, hogy épp izzadva pattogunk a szabadban, kipróbálhatjuk a RunGo – Voice Guided Running appot. Ebben a környékünkön tervezhetünk olyan futóútvonalakat, ahol érdekességek találhatóak, és ehhez hang alapú navigációt is kapunk. “Ha elfutsz még két sarkot előre, aztán balra fordulsz, máris láthatod azt a házat, ahol XY élt és alkotott”, és hasonlók: máris a környék történetére koncentrálunk, és amellett, hogy ezzel rajtunk kívül a percek is rohannak, még hasznos és érdekes új dolgokat is tanulhatunk. Linkek: Android / iOS

Szóval, van itt a futáshoz okostelefonos segéd bőven, mindenkinek a saját motivációs igényeinek megfelelően. Már egy telefonnal is nekivághatunk, de a fülhallgató, okoskarperec, okosóra is hasznos segítőtárs lehet. Az idő pedig lassan tényleg kimászik a hosszú hidegből, tehát futásra fel!

Vivicittá 2023 – futás a kitartásért

Ahogy már évek óta hagyomány, idén is lesz Vivicittá városvédő futás Budapesten, méghozzá az április 22-23-i hétvégén. A mostani eseményhez zenés, videós „induló” is készült Péterfy Bori által, amellyel azokat ünnepeljük, akik nekifutnak, elbotlanak, felállnak, újra megpróbálják és véghezviszik – mármint mindent, amit eléjük gördít az élet. Extraként azokról, akik a 7 és 10 kilométeres, valamint félmaratoni távokat végigcsinálják, a Telekom az 5G-s hálózat és az ezen kommunikáló eszközök erejét felhasználva személyes videót is készít. A nevezés már elindult, további információkat a Telekom Vivicittá 2023 aloldalán lehet megtalálni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét