Európa, ébresztő! A távközlési piac pályán belülről kapott pofont

0

A Barcelonában megrendezett Mobil Világkiállítás nem csak termékekről és fantasztikus bejelentésekről szól: ilyenkor a szakma legnagyobbjai előadásokon és workshopokon is elemzik a szakma jelenét és közeljövőjét. Az idei előadások között pedig volt egy igazán sokkoló is, amelyben az európai távközlési szakma saját magát sem kímélte.

Úgy tűnik, nem csak a koronavírus után kell életre pofozni a szakmát, hanem egyesek szerint amúgy is komoly káoszt kell helyrehozni. A Deutsche Telekom csoport vezérigazgatója, Tim Höttges ugyanis olyan előadást tartott, amitől a fal adta a másikat. “Vannak a teremben európaiak? Ők készüljenek, mert most kirángatom őket a komfortzónájukból. A többiek addig alhatnak tovább” – kezdte máris meghökkentő felütéssel a vezető.

A szokatlanul felpaprikázott előadáson egyesek csodálkozhattak, hiszen a cégcsoport a legtöbb szinten kiválóan vészelte át a járvány éveit és jól teljesít a recesszió által megtépázott környezetben is, de a tényeket meghallgatva bizony kell az európai szakmának egy jéghideg zuhany.

A Deutsche Telekom cégcsoport vezetője az MWC Barcelona 2023 színpadán

Feldarabolt piacon lassú a fejlődés

Höttges szerint, míg az Egyesült Államokban a lakosság 96 százaléka, Ázsiában pedig körülbelül 90 százaléka már eléri a legújabb generációs mobilhálózatokat, Európában ez az arány még csak 73 százalék. Emellett a vezetékes internet átlagos sávszélessége terén sem teljesít úgy az öreg kontinens, mint más területek. Ez önmagában magyarázható sok mindennel, például azzal is, hogy Európában sok különféle kisebb-nagyobb országban kell saját hálózatokat építeni, újítani és fenntartani, de ez összességében akkor is komoly versenyhátrányt jelenthet.

A vezető példaként hozta fel, hogy a “nyugati világ” teljes adatvagyonának nagyjából 92 százaléka amerikai szervereken tárolódik, de azt is kiemelte, hogy Európa a chipgyártásban is más kontinensek mögött kullog, ez pedig a teljes európai tech-iparnak gondot okoz, beleértve olyan hatalmas iparágakat, mint az autógyártás.

Lehetőség volna, de…

Mi kell a felzárkózáshoz? Sokkal gyorsabb és megbízhatóbb távközlési hálózatok, és ezért az is, hogy az európai telekommunikációs vállalatok a mainál jóval komolyabban fektessenek be a helyi infrastruktúrák fejlesztésébe. “Azért tisztázzuk: ennek nem az az oka, hogy az európai vállalatok vezetői hülyék. Az ok inkább a teljes piac működési környezetében keresendő” – magyarázta Höttges.

A megoldás egyrészt az lenne, hogy a sokféle szabályozási környezetet valamilyen szinten egységesebbé, átláthatóbbá és átjárhatóbbá kellene tenni, hogy az összes európai országban ugyanolyan sebességgel történhessenek meg a fejlesztések. Vannak például olyan európai piacok, ahol még mindig nem osztották ki a mobilszolgáltatások számára a rendelkezésre álló 5G-s frekvenciák mindegyikét, ezért a legújabb generációs hálózat terjeszkedése nem olyan gyors, mint amilyen lehetne.

A Deutsche Telekom standja az MWC Barcelona 2023 rendezvényen

Emellett az iparágnak végre el kéne felejtenie néhány olyan dogmatikus irányelvet, amelyet régóta alkalmaznak az infrastruktúra kiépítése során. “El kéne felejteni a fekete dobozokat” – fogalmazott Höttges, amely alatt leginkább azt érti, hogy sokkal nyíltabb megközelítéseket kellene alkalmazni a mobilhálózati fejlesztések során. Itt lehet nagy szerepe például az OpenRAN kezdeményezésnek: a 2018-ban alapított O-RAN Alliance egy olyan nemzetközi szövetség, melynek célja a rádiós távközlési rendszerek hatékonyabbá tétele egy szabadon elérhető, nyílt fejlesztői platform kialakításával. A kezdeményezés megnyitja és átjárhatóvá teszi a RAN (Radio Access Network, rádiós távközlési hálózat) piacát, amelyet jelenleg nagy gyártók szűk csoportja ural, az O-RAN viszont nyílt fejlesztői platformmal és nyilvános szabványokkal erre, az eddig zárt piacra nyújt belépési lehetőséget vállalatok és egyéb szervezetek, akár egyetemek számára is.

A DT-vezér szintén fontosnak nevezte a távközlési ipar és egyéb tech-iparágak sokkal hatékonyabb összekapcsolását, amelyre szintén vannak már kísérletek, ilyen a nyílt API-k rendszerét támogató Kamara.

Digitális hídpénzre van szükség – de nem a felhasználóktól

Másrészt igenis rá kell valahogy venni azokat a globális szolgáltatókat, amelyek leginkább leterhelik a hálózatokat, hogy járuljanak hozzá a távközlési környezet karbantartásához és folyamatos megújításához. Példaként az európai távközlési szereplők tavaly 55 milliárd eurót toltak az infrastruktúrába, miközben a felhőszolgáltatók és közösségi óriások mindössze 19 milliárdért fejlesztettek Európán belül – és ebből 18 a saját adatközpontjaikba ömlött.

Ez a szemlélet már jó ideje zizeg az európai távközlési közbeszédben, de világszerte is egyre több támogatója van. Valahogy úgy kell elképzelni a dolgot, mint egy hídpénz koncepcióját, amelynek célja a hidak karbantartása és új hidak felépítése. Viszont, ahogy a hidat sem a gyalogosok “koptatják”, a legnagyobb terhet a szállítmányozók, tömegközlekedési szolgáltatók jelentik, tehát nekik kellene hozzájárulniuk a hídépítések és karbantartások költségeihez.

A fenti példában a hidak a távközlési hálózatok, míg az őket leterhelő buszok és kamionok a legnagyobb felhőszolgáltatók, közösségi óriások. A telco-cégek általában nagyon alacsony árréssel dolgoznak, miközben az üzletágnak óriási a beruházásigénye. Eközben a Google, Apple, Meta, Amazon, Netflix és a többi hasonló kaliberű cég összesítve már a hálózati forgalom több mint feléért felelős. Van már olyan ország, amely lépett ezügyben, Dél-Koreában például már a törvényhozás elé került egy olyan tervezet, amely a Netflixnek és más, komolyabb hálózati forgalmat generáló szolgáltatónak külön hálózati hozzáférési díjat számítana fel.

A problémát egyébként kormányzati szinten is érezni: az Európai Bizottság szintén február végén jelezte, hogy több új kezeményezést indít el az Unió távközlési piacának megreformálására. A fő cél az, hogy 2030-ra minden uniós polgár és vállalkozás hozzáférhessen gigabites kapcsolathoz, de ehhez szintén szükség van a Tim Höttges által is említett területek felülvizsgálatára. Egy részletes konzultáció mellett az EB egyrészt egy olyan jogszabály elfogadását szorgalmazza, amely segítené az Unióban a gigabites hálózatok gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb kiépítését. A második kezdeményezés egy olyan ajánlat-csomag, amely az egyes nemzetek szabályozó hatóságainak ad iránymutatást arról, hogyan tudják a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók távközlési hálózatokhoz való hozzáférésének feltételeit úgy alakítani, hogy azzal a gigabites hálózatok kiépítésének gyorsítását segítsék.

A helyi távközlési piac tehát kész a kiugrásra, de ehhez a jelek szerint már nem csak a telco-vállalatok, de az európai vezetés szerint is kell a terhek megosztása, valamint a szabályozási környezet észszerűsítése. A Deutsche Telekom vezetőjének előadása tehát csak elsőre üt váratlanul, de egy olyan problémakörre világított rá, amelyet tényleg minél gyorsabban kezelni kell: ennek halogatása az öreg kontinens tech-ipari lemaradását eredményezné, ha viszont a szereplők hajlandóak összefogni és rendet teremteni, az komoly kiugrás alapja lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét