Mit kotyvaszt idén őszre a boszorkánykonyhájában az Apple?

0

Bár az első iPhone megjelenése óta azért jóval óvatosabb ütemben halad előre az Apple, minden évben rajongók milliói várják, hogy a gigacég bejelentse a legújabb telefonjait és egyéb kütyüit. Szakértők és elemzők előzeteseit összegyűjtve megnézzük, mire lehet számítani szeptember legelején.

Mióta az Apple létezik, sokszor aggatták a cégre a nagy innovátor címkét. Ugyan sosem ők voltak az elsők, akik megjelentettek egy bizonyos új termékkategóriát, abban viszont nagyon jók voltak mindig is, hogy bármilyen műszaki eszközt a nagyközönség számára is fogyaszthatóvá, sőt egyenesen “szexivé” tegyenek, legyen szó a személyi számítógépükről, a laptopjaikról, de ugyanígy képesek voltak tömegterméket faragni egy mp3-lejátszóból az iPod bemutatásakor, és persze az addig csak geekek által ismert okostelefonból is az első iPhone megjelenésével.

Steve Jobs, a cég nagy vizionáriusa 2011-ben elhunyt, és főleg ebben az időben kezdtek elindulni azok a vélemények, miszerint az Apple stratégiát váltott: nem feltétlenül akar hatalmas újításokat bemutatni, inkább egyfajta prémium életérzést közvetít az összes eszközével és szolgáltatásával. Vannak, akik ennél is sarkosabban fogalmaznak, miszerint egy-egy újabb iPhone vagy MacBook már csak annyit fejlődik évről évre, hogy épp ki lehessen kiáltani újnak, az istenadta nép pedig már csak az almás logó miatt özönlik újra és újra a boltokba. Hogy ez igaz, vagy azért egyáltalán nem ennyire durva a helyzet, azt mindenki döntse el maga, de az tény marad, hogy az Apple köszöni, jól van, óriási bevételekkel zár minden évet, és az aktuális termékbemutatóit is hatalmas érdeklődés övezi.

Nézzük tehát, mire lehet számítani az idei nagy “iPhone és társai” bejelentéssel kapcsolatban: összeszedtük a kiszivárgott információkat és szakértői véleményeket, hogy egyben tálalhassuk, amit eddig tudni, vagy legalábbis sejteni lehet.

Mikor jön az idei iPhone-család?

Az Apple már jó ideje ősz elejére időzíti azt a grandiózus eseményt, amelyen főként az adott évre szánt iPhone-modelleket és persze egy csomó egyéb friss terméket mutat be. A legtöbb szakértő az eddigi gyakorlat, valamint az idei naptár sajátosságai alapján úgy véli, 2023-ban szeptember 5-e vagy 12-e lehet esélyes, de persze pontosat akkor lehet tudni, amikor majd a cég hivatalosan is szétküldi az első meghívókat. Tavaly szeptember 16-a, előző évben 23-a volt a nagy nap, 2020-ban az akkor csúcson levő járványhelyzet miatt csúszott csak október 23-ára, az azt megelőző években egyetlen kivétellel szintén szeptemberben villantották meg az aktuális iPhone-családot.

A meghívók kiküldésére egyébként nagyjából egy hónappal az esemény előtt szokott sor kerülni, tehát hamarosan megtudjuk a pontos időpontot. A bemutatott iPhone-okat általában 1 vagy 2 héttel a bejelentést követően már meg is lehet vásárolni azokban az országokban, ahová a legelső körben szállítanak – szerencsére Magyarország néhány éve már bekerült ebbe. Az előrendeléseket általában már a bemutatót követő óráktól le lehet adni a hivatalos márkakereskedőknél és a mobilszolgáltatóknál egyaránt, tehát aki biztosan szeretne az elsők között friss iPhone-hoz jutni, a közvetítés után máris bebiztosíthatja magát.

Mit tudnak majd az idei iPhone-ok?

Egyelőre nevezzük a most érkező családot iPhone 15-nek, egyrészt ez következik a sorban, és semmi nem utal arra, hogy most valamilyen speciális névváltozatra készülne a gyártó, mint például az iPhone X esetében. Az sem változik az elmúlt évekhez képest, hogy több kiépítésben is érkezik a telefon, tehát várhatóan az alapmodell iPhone 15 mellé érkezik egy iPhone 15 Pro, egy iPhone 15 Plus és egy iPhone 15 Pro Max kiadás, ezek között egyrészt méretben és hardveres belsőségek terén lesz különbség (no meg persze árban). Az iPhone 15 Plus esélyesen ismét megegyezik az alap 15-ös modellel, csupán eggyel nagyobb házba kerül, míg a Pro és a Pro Max ismét komolyabb motort és valószínűleg fejlettebb kamerarendszert is kaphat. Az operációs rendszer természetesen a nyári fejlesztői konferencián is bemutatott iOS 17 lesz.

Az eddigi hírek szerint az egyes modellek méretei megegyeznek majd a 14-es család méreteivel, bár a dizájn óvatosan változhat. Kiszivárgott értesülések azt sejtetik, hogy a kijelző szélének egyenes kialakítása helyett az Apple most visszatér a kissé hajlított, lekerekített élekhez. Emellett tovább keskenyedik a paneleket körülvevő káva, bár egyesek szerint ez csak a Pro modelleknél lesz jellemző. Szintén olvasni arról, hogy a Pro és Pro Max titánból készült kávákat kaphat, ami könnyebb, de ellenállóbb az eddigi alumíniumnál.

Érdekesebb hír azonban, hogy az Apple állítólag jó ideje kísérletezik egy speciális “akciógombbal”, olyasmivel, mint amit az Apple Watchnál is láthatunk – az iPhone-okon ezzel helyzetfüggően különféle gyorsfunkciókat indíthatunk el, például felkattinthatjuk a zseblámpát vagy elkattinthatunk egy fényképet. Hogy végül ez már az iPhone 15-ökre is felkerül-e, jó kérdés, mindenesetre érdekes friss szemlélet lehet azután, hogy a mobilos világ az elmúlt években épp igyekezett szabadulni a fizikai gomboktól.

A Pro modelleknél már ismert dinamikus sziget, tehát a telefon tetején található, változó funkciókat kínáló eszköztár többek szerint már az alap iPhone 15-ökön is megjelenhet, tehát idéntől az Apple telefonjairól eltűnik a notch, a kijelzőbe lógó szelfikamera-csepp. Az pedig szinte biztos, hogy a most megjelenő telefonok a szabályozási környezethez alkalmazkodva már USB-C töltőcsatlakozóval érkeznek… valamilyen formában. Az EU döntése ugyebár erre kötelez minden mobilgyártót, az Apple az utolsó pillanatig ágált ez ellen, hangoztatva, hogy a Lightning port sokkal többet tud a legutóbbi USB szabványnál. Épp ezért akadnak még, akik valamilyen trükköt várnak, például olyasmit, hogy alapból marad a Lightning csatlakozó a készülékek alján, viszont a dobozban lesz majd egy kis Lightning/USB-C átalakító is. Izgatottan várjuk.

Az is szinte garantálható, hogy a két erősebb modell, az iPhone 15 Pro és Pro Max már az Apple legerősebb, A17 Bionic rendszerchipjére épül majd, amelyet 3 nanométeres alapokon gyártanak – ez az energiatakarékosságot és a chip méretéhez képest számított hatékonyságot is növeli. A Pro Max modellben pedig megjelenik egy olyan funkció, amely már néhány androidos prémium mobilon évek óta létezik: a periszkópos lencsével szerelt főkamera, amely az optikai zoom mértékét és minőségét javítja.

Nem csak telefont terem az Alma fája

Természetesen a klasszikus, Steve Jobs-féle bemutatók óta tudjuk, hogy mindig van “még valami”, ráadásul erre már nem is valami rejtélyes, stáblista utáni poén szintjén kell számítani, hanem az Apple szépen beépítette a gyakorlatba azt, hogy a legjobban várt termékek mellett még jó pár egyebet is bejelent.

A szakértők szerint biztosan érkezik új okosóra, akár kettő is: egyikük az Apple Watch Series 9, míg egy második generációs Apple Watch Ultra is befuthat. Az viszont jó kérdés, itt bukkannak-e fel az őszre szánt friss MacBook és iPad-modellek is, mivel ezeket korábban mindig egy késő őszi időpontra tartogatta a vállalat, ám tavaly nem volt ilyen esemény. 2021-ben a második őszi bemutatón MacBook Pro újdonságok, újrafaragott AirPods fülesek és néhány HomePod Mini frissítés került terítékre, tehát most nagyjából 50 százalék esély van arra, hogy szintén kimarad a második őszi esemény és az iPhone-ok mellett tűnnek fel ezek az újdonságok is.

Ha így lesz, akkor viszont számítani kell ismét 14 és 16 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Pro modellekre, amelyek már az Apple saját tervezésű chipjeinek harmadik generációján, az M3 Pro és M3 Max lapkákon alapulnak majd. Szintén M3-ra vált a 13 hüvelykes MacBook Pro legújabb változata is. Emellett a szakértők friss MacBook Air kiadásokat is várnak, a profi felhasználók számára pedig érkezhet egy 24 hüvelykes iMac is. Egyesek beszélnek egy 30 hüvelykes kiadásról is, de ez valószínűleg csak jövőre lesz olyan állapotban, hogy a boltokba kerüljön.

Tabletes szinten frissített iPad Air-re, valamint két, OLED kijelzővel szerelt iPad Pro modellre is felkészülhetünk, de fejlesztés alatt áll az AirPods Pro harmadik generációja, valamint egy felturbózott Apple TV is. Viszont itt már erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek is beférnek-e egy idei bemutatóra, vagy a tableteket (és esetleg a laptopok egy részét) jövő év legelejére hagyja a cég.

Amit viszont szinte biztosan ne várjunk még szeptemberben, az a régóta fejlesztett, és idén már egyre több információval beharangozott kevertvalóság-headset, a Vision Pro. Ebből egyelőre korai tesztverziók léteznek, de mindenki egyöntetűen állítja, hogy a bárki által megvásárolható, sorozatgyártott kiadás majd csak 2024-ben érkezhet.

Mindenképpen érdekes lesz az őszi bemutató: az Apple-rajongók biztosan örülnek majd az iPhone-ok újdonságainak, az ellendrukkerek pedig továbbra is hangoztathatják, milyen lassan és óvatosan adagolják a fejlesztők a telefonok újdonságait. Egy dolog azonban biztos: előrendelésből ugyanúgy temérdek lesz majd az első napoktól kezdve, mint ahogy ismét sorok állnak majd a legnagyobb Apple-boltoknál már napokkal a megjelenés előtt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét