Jobban dolgozol, ha időnként pihensz is

0

Itt a hosszú hétvége, kiváló alkalom egy kis pihenésre. De miért olyan fontos, hogy időről időre kikapcsolj egy kicsit?

Nemrégiben keltett botrányt, hogy a kínai Amazon, az Alibaba tulajdonosa közölte munkavállalóival, ne is számítson a cégnél állásra az, aki nem azonosul a 996 elvvel, vagyis a reggel kilenctől este kilencig tartó munkaidővel, a hét 6 napján. Ezt olvasva – az első megrökönyödés után – rémülten gondolunk bele, mi lesz, ha ebből valami hazánkba is begyűrűzik. Ugyanis Jack Ma ezzel a hozzáállással épp a hatékonyságot és a kreativitást öli ki a munkából.

Tudniillik nem igaz, hogy a pihenés egyenlő a lustasággal, sőt, az esztelen hajtás nem vezet jobb és még csak több eredményre sem. Éppenséggel, tudományos bizonyíték van arra, hogy a pihenés nélküli, folyamatos robot egészségtelen és nem is hatékony. Ugye, hogy ismerős, amikor egyszer csak nem fog már az agy? Hogy a munka elvégzéséhez jóval több időre van szükség, ráadásul a minősége is hagy kívánnivalót maga után? Míg kipihenten gyorsabban és jobban megy a munka.

A tudósok szerint az, hogy a dolgozó pihenjen, legalább annyira érdeke a munkáltatónak, mint a munkavállalónak. Íme néhány tipp, hogyan teheted hatékonyabbá a munkavégzésedet pihenéssel:

  1. Tarts rövid szüneteket!

Ha úgy érzed, elérkezett a pillanat, amikor képtelen vagy tovább folytatni a munkát, ne erőltesd! Még akkor sem, ha egy mondat közepén tartasz. Nyugtasd meg magadat azzal, hogy nem fogsz hamarabb végezni a feladattal, ha folytatod. Fájdalmas erőlködéssel araszolhatsz tovább, vagy ehelyett felállsz és adsz magadnak pár percet, amikor teljesen kikapcsolsz. Bármivel, ami képes téged ellazítani: lehet akár egy videójáték vagy egy rövid séta. Amikor újra felveszed a munka fonalát, meglepődve fogod tapasztalni, hogy a mondatot minden gond nélkül be tudtad fejezni, ráadásul kerek, szabatos és érthető lett.

  1. Menj többször szabira!

Gondoltad volna, hogy az amerikaiak átlagosan csak 10 nap szabit vesznek ki évente? Pedig a filmekben folyton csak a magánéletükkel vannak elfoglalva, mintha nem is volna munkahelyük. Nos – a tudósok szerint – szabadságra is szükség van ahhoz, hogy képes legyél jól teljesíteni a munkádban. Ez, különösen akkor, ha környezetváltozással is jár, kifejezetten jótékony hatással van az agyra.

  1. Vegyél ki egy napot vagy akár egy felet minden héten!

Talán meglepőnek tűnhet, de kísérlettel is igazolták, hogy nem botorság. Tanácsadók öttagú csapatát utasították arra, hogy minden héten egy napot pihenjenek. Egy másikban, olyan vezetőket kértek meg arra, hogy hetente legalább egy este ne dolgozzanak, akik egyébként minden este a gép elé ültek. Pár hónappal később a kísérlet résztvevői arról számoltak be, hogy javult náluk a munka és a magánélet egyensúlya. Ennél érdekesebb, hogy azt is elmondták, jóval hatékonyabbak és büszkébbek lettek az elvégzett munkájukra. Vagyis egyértelműen kiderült, hogy a több munkaóra nem jelent jobb hatékonyságot.

  1. Tarts sziesztát!

Tény, hogy ez nem valósítható meg mindenhol és valamennyi munkakörben, mindazonáltal ezt is tudományos eredmények igazolják. Azok az emberek, akik napközben szundítanak egy kicsit, sokkal éberebbek, produktívabbak és jóval ritkábban követnek el hibát, mint azok, akik kihagyják a sziesztát. Igazság szerint késő délutánra így is, úgy is elálmosodunk, ugyanis a napközbeni szunyóka mélyen, genetikusan bele van drótozva a bioritmusunkba – ezért van az, hogy már az ókori rómaiak sem tudtak meglenni nélküle.

De mit lehet tenni, ha a munkakör, munkakultúra a szundit nem engedélyezi? Állítólag már egy 5-10 perces meditáció is sokat segíthet. Tudományosan kifejtve: ilyenkor az agy több alfa hullámot generál, ami felszabadultabbá tesz a nap hátralévő részében.

Kellemes hosszú hétvégét!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét