Apró lépések a nagy célig: így tervezzük meg a sikerhez vezető utat

0
Fotó: Shutterstock

Noha leggyakrabban az állásinterjúkon találkozik az ember azzal a kérdéssel, hogy hol látná magát szívesen öt év múlva, a HR-esekkel való beszélgetésen kívül is érdemes elgondolkodni ezen. Hosszútávú célok kitűzésével ugyanis könnyebb felállítani magunknak olyan kisebb mérföldköveket, amelyek segítségével aztán lépésről lépésre megtervezhetjük a sikerhez vezető utat.

A különböző tervek megvalósításához, más és más benchmarkokra van szükségünk. Egy valami azonban minden esetben azonos: bármi is legyen a célunk, a kezdeti vágyakozást idővel a tudatosságnak kell felváltania, és az út megtervezése legalább annyi munkát igényel majd tőlünk, mint annak teljesítése. Az alábbi öt szabályt betartva azonban nem kevés fejfájástól és tévelygéstől kímélhetjük meg magunkat:

  1. Olyan célt tűzzünk ki magunk elé, ami valóban motivál

Azért, hogy ne adjuk fel már az első lépéseknél, az energiánkat kizárólag olyan dolgokba fektessük, amelyek tényleg fontosak számunkra. Ha már az elején összeszorított fogsorral látnunk neki a munkának, annak csak frusztráció lesz a vége, és az egész vállalás sikerét is kockáztatjuk.

  1. Figyeljünk az öt alapelvre

A célokat nem elég csupán megfogalmaznunk és felállítanunk, a következő öt alapelvnek is meg kell felelniük:

  • specifikus: azaz tisztának és körülhatárolhatónak kell lenniük.
  • mérhető: fontos, hogy minden tervezett és átlátható legyen, akár kiadásokról, akár bevételekről van szó.
  • megvalósítható: könnyen demoralizáló lehet, ha teljesíthetetlen feladatokat tűzünk ki magunk elé. Mindig a lehetőségeinkhez és a képességeinkhez mérten válasszunk célt!
  • releváns: szabjunk gátat a cikázó gondolatoknak, így nem darabolódunk fel a megannyi ötlet között.
  • időérzékeny: bármennyire is az ellenségeink, a határidők elengedhetetlen feltételei valamennyi projektnek.
  1. Adjuk írásba a vállalásokat

Bármilyen idejétmúltnak tűnik is a digitalizáció korában, a kézzel írt dolgokat valamiért komolyabban veszi az ember. Amikor összegezzük a sikerhez vezető, magunknak tett fogadalmainkat, az „azt szeretném” és a „remélem” helyett használjuk a „megcsinálom” és a „teljesítem” szavakat. A lapot aztán tűzzük ki egy jól látható helyre, és időről időre – az egyes feladatok végeztével – pipáljuk ki az adott sort – nincs is ennél felhőtlenebb érzés!

  1. Legyen B-terv!

Gyakran elfelejtünk menekülési útvonalról gondoskodni, annyira biztosak vagyunk a dolgunkban. Pedig sajnos több, rajtunk kívülálló tényező is keresztezheti az utunkat a célunk elérésig, így elengedhetetlen a különböző, lehetséges szcenáriókra is felkészülnünk.

  1. Önellenőrzés

Miután írásban megfogalmaztuk az összes apró részletet a kezdeti lépésektől egészen a tervünk megvalósításáig, jó, ha időnként ellenőrizzük, hol tartunk az addig megtett úton, és miként haladunk feladatainkkal. Így még időben korrigálhatjuk az esetleges hibalehetőségeket, emellett – az állandó önellenőrzésnek köszönhetően – a legmagasabb sikerrátával zárhatjuk napjainkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét