Elindult a Threads, a Meta ellen-Twittere: de mi ez és hogyan érhető el itthonról?

0

Az évek óta küszködő Twitter körül minden felfordult, amikor Elon Musk átvette az irányítást: a legjobb idő ez arra, hogy a versenytársak benyomuljanak a helyére. A jelek szerint ez Mark Zuckerbergnek akár sikerülhet is: a Threads villámgyorsan lett népszerű, pedig Európában még el sem érhető hivatalosan. Mi azért megnéztük, mit tud, és azt is elmondjuk, hogyan lehet mégis regisztrálni rá Magyarországról.

A Threads megértéséhez egy nagyon kicsit vissza kell mennünk az időben és két bekezdésben összefoglalni, mi teremtette meg Mark Zuckerbergnek a tökéletes alkalmat arra, hogy új közösségi oldalt indítson. Azt már sokan, sokféleképpen megírták, mi történt a Twitterrel, köztük mi is. Az egykor nagy sikereket elkönyvelő mikroblog és közösségi platform a 20-as évek fordulójára először csak megrekedt egy bizonyos szinten, ahonnan sem a népszerűséget tekintve, sem pedig igazán kimagasló kereskedelmi sikerekkel nem tudott továbblépni. Ráadásul a Trump-adminisztráció alatt komoly politikai ütközőzónává alakult, amellyel kormányzati vizsgálatok és lejáratókampányok indultak el. Végül aztán az excentrikus, egyre sarkosabb megítélésű tech-csilliárdos, Elon Musk egy az egyben bekebelezte a céget, hogy aztán kaotikus változtatásokat bevezetve többek között kirúgja a teljes vezérkart, aztán a fejlesztők és további dolgozók közül is nagyon sokat.

Azóta a Twitter komoly hanyatlásnak indult. Arról még nincsenek pontos adatok, hányan hagyták el a platformot, de az jól látható, hogy nagyon sokan kerestek és keresnek maguknak valamilyen internetes pótszert, menekülési útvonalat, miközben a kék madaras szolgáltatás még mostohábban bánik az ottmaradókkal, könyörtelenül monetizálva mindent, amit csak lehet. A felhasználók egy része meglévő felületekkel próbálkozik, mint például a régóta létező, de azért eléggé másféle működési elven alapuló Tumblr. Mások pedig vártak valami újra, ami olyasmi, mint egykori kedvenc csiripelőjük volt. És itt jött képbe Zuckerberg.

Erős, új láb a gyengülő építmény alá

Ha nem is ugyanúgy, mint a Twitter, Mark Zuckerberg birodalma az elmúlt időszakban szintén nem élte legfényesebb időszakát. A fő bevételi forrás és a királyság központja, a Facebook már egy jó ideje hiába próbálja becsalogatni a fiatalabb korosztályt, akik inkább olyan online helyeken gyülekeznek, ahol nincsenek ott a szülők, a tartalom pedig sokkal inkább nekik szól, mint a TikTok. A meglévő felhasználókat pedig egyre több furcsa ügy tarthatja távol, mint a folyamatosan érkező adatvédelmi fiaskók.

Emellett a jelek szerint nagyon nem jött be a névváltoztatásra is okot adó metaverzum sem, legalábbis a fejlesztések jelenlegi állapota még távol áll a késztől, miközben a világ amúgy is csendben kiszeretett ebből az egész gumi-mátrixos ötletből. Oké, az Instagram egész szépen muzsikál, de ott sincsenek hatalmas bankrobbantások. Emellett elindultak a Metánál is a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések, de messze nem tartanak ott, mint a ChatGPT vagy a Google Bard. Szóval kellett valami nagy ötlet, egy igazán tuti lehetőség – és ez jött el a Twitter orraesésével.

Villámgyors siker

Július első hetében adta hírül a Meta, hogy száz országban elindult a mikroblogolásra kifejlesztett Threads alkalmazás, amelynek célja, hogy “betöltse a területen keletkezett űrt”, azaz gyakorlatilag felszippantsa a Twitterben csalódott felhasználók tömegét. A Threads készítéséről már egy ideje lehetett tudni, de a Meta gondolt egyet és a vártnál előbbre hozta a megjelenést. Az indulást egy sor hírességgel erősítették meg, többen már jó előre kihirdették, hogy az első pillanattól jelen lesznek a platformon, például Oprah Winfrey, Jennifer Lopez, Pharrell Williams, vagy épp a Dalai láma.

És a start bizony parádésan sikerült is, legalábbis az első visszajelzések és statisztikák szerint jókor, jó helyen csapott le Zuckerberg: a Threadsnek mindössze öt nap kellett ahhoz, hogy elérje a százmillió regisztrált felhasználót. Az eddigi villámregisztrációs csúcstartó az OpenAI ChatGPT-je volt, amely két hónap alatt érte el a 100 milliós havi felhasználószámot, tehát brutális fegyvertényről van szó. Emellett abban a tekintetben is komoly ez a lépés, hogy a Twitternek jelenleg 200 millió környékén jár a felhasználói bázisa – és egy jó részük minden bizonnyal úgy maradt ott a régi helyén, hogy közben már a Threads-re is belépett.

Bármilyen erős és gyors is a start, az azért fontosabb lesz hosszú távon, hogy mennyire tudja majd megtartani a felszippantott felhasználói bázist az új szolgáltatás. Ez részben azon múlik, mennyire lesz szerethető a felület és áttekinthetők a funkciók, és persze mit lép Zuckerberg a platform monetizálásával kapcsolatban. Tehát például lesznek-e a Twitterhez hasonlóan fizetős, VIP-fiókok, a többieknek pedig mennyire lesz teletömve reklámokkal. Az is kérdéses, milyen lesz a Threads moderációja (induláskor az Instagramhoz és a Facebookhoz hasonlóan jó pár témát és területet szűr a rendszer, többek között a meztelenséget is).

Mit tud és mit nem tud a Threads?

Alapvetően a vezérelv az volt, hogy egy kifejezetten puritán felületet hozzanak létre, ahol főleg a rövid, frappáns szöveges tartalmak dominálnak. Ezen a téren eleve megengedőbb az új app a Twitternél, ahol még a bővítés után is csak 280 karakter volt egy bejegyzés hosszának maximuma, a Threads viszont 500 karakterben szabja meg a limitet. Emellett képek és hivatkozások is beszúrhatók, valamint videókat is közzé tehetünk, legfeljebb 5 perces időtartamban. A bejegyzéseket továbboszthatjuk és válaszolhatunk rájuk, a Twitterhez hasonlóan egyfajta beszélgetési láncokat létrehozva (ezeket hívja egyébként az új platform threads, azaz “szálak” néven). Természetesen megoszthatjuk saját és mások threadjeit egyéb platformokon is. Van egyébként még bőven hiányosság is, például nincsenek címkék, ezáltal kissé esetlen a kereső – de ezeket minden bizonnyal gyorsan orvosolják, és az app már így is használható az alapokra.

A belépés elvileg nagyon egyszerű: regisztrációkor összekapcsolhatjuk a Threads fiókunkat az Instagram adatainkkal, amivel ráadásul kapásból át is hozhatjuk az ottani követetteket és követőket is, hogy legyen egy induló bázis, akiknek a bejegyzéseit olvassuk és akik a mi tevékenységeinket látják a kezdetektől. A Threads jelenleg az Apple és a Google mobilos alkalmazásboltjában elérhető appok formájában használható, és bár még hivatalosan nem erősítették meg a dolgot, de lelkes adatbányászok jóvoltából az is látható, hogy készül a webes felület is. De mielőtt mindenki hanyatt-homlok rohanna regisztrálni, van egy kis bibi.

Az EU-ból még nehezen lehet csatlakozni

Zuckerberg kapcsolata az Európai Unióval már jó ideje nem épp a szívélyes viccelődés szintjén áll – a Facebookot és egyéb szolgáltatásokat is sokszor, sok szinten elmarasztalták már a személyes adatok használatával kapcsolatban, folyamatosan terítéken vannak azok a viták, amelyek alapja az, hogy az EU-n belül más szabályok védik a felhasználók információit, mint az Egyesült Államokban. Míg azonban itt már meglévő szolgáltatásokról vitatkoznak a felek, a Threads szimplán el sem indulhat az EU-n belül addig, amíg a vitás kérdéseket nem rendezik. Elsőre tehát nem érdemes keresni a Threads appot sem a Google Play, sem pedig az App Store alatt, az uniós országokban eladott készülékeken meg sem jelenik majd a találatok között.

Szerencsére azonban a tiltás nem a használatra, csupán a mobilos rendszerekhez kapcsolódó alkalmazásboltokban való terjesztésre vonatkozik. Igaz, iPhone-okon nem igazán van lehetőség az App Store megkerülésére, de Androidon nem bonyolult a dolog: vannak olyan független alkalmazásboltok, ahol megtalálható a telepítőfájl, amelyet letöltve futtathatunk a telefonon. Ekkor a mobil engedélyt kér majd arra, hogy külső forrásból származó appokat is telepíthessen – ezt itt értelemszerűen engedélyezni kell, de érdemes utána visszakapcsolni ennek tiltását, mert az ilyesmi később okozhat biztonsági problémákat. Ugyancsak figyeljünk arra, hogy csak megbízható forrásból töltsük le a Threads-t telepítő APK fájlt, ahol ellenőrizhetően figyelnek arra, hogy ne kerüljenek megtévesztő, kártékony kódokat tartalmazó appok a gyűjteménybe.

Egy telepítési lehetőség a sok közül: mindenki saját felelősségére kutakodjon, mert beleszaladhatunk hamis letöltőhelyekbe, fertőzött fájlokba is!

Ha a webes felület is elkészül, minden bizonnyal az EU területéről ennek elérését is blokkolják majd a hivatalos indulásig, ez viszont majd szinte biztosan áthidalható egy egyszerű VPN segítségével. A fizetős szolgáltatások mellett több ingyenes is elérhető, a legegyszerűbb például az Opera böngésző beépített VPN-je lehet, amely könnyedén átállítható úgy, hogy a böngészés időtartamára a gépünk IP-címe helyett valamilyen más országból származónak ismerjen fel minket az általunk felkeresett cím.

Saját tapasztalatok alapján jó pár magyar használja már a Threads-t, amelynek egyébként az EU-s tiltás ellenére működik a kezelőfelülete az összes fontosabb európai nyelven, így magyarul is. Ha tehát valaki kíváncsi, és van androidos eszköze, akkor (saját felelősségére) már próbálgathatja, mit tud az új app.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét