Jóslatok, robotok és a digitális kor embere: ezek voltak a legnépszerűbb idei témáink

0

Történt-e csoda és jött-e váratlan újdonság idén a technológia és a távközlés világában? Talán nem, de bőven jutott 2022-re is érdekességekből. Most azt néztük meg, a pont-most.hu olvasói mire voltak leginkább kíváncsiak ezek közül.

Tech-újságíróként talán kicsit nagyobb elvárásaink vannak a szokásosnál azon a téren, hogy amikor visszanézünk egy adott év történéseire, inkább azon sóhajtozunk, hogy már megint nem történt igazán nagy durranás, továbbra sem tudunk légtaxit hívni, nincs hologramos telefonunk és otthon sem kvantumlaptopon dolgozunk, hiába keresünk valódi fénykardot a boltban és antigravitációs bakancs sem kerül a lábunkra. De azért mindeközben legyünk tényszerűek: a digitális világ nem arról szól, hogy folyamatosan lélegzetelállító újdonságok érkeznek, hanem arról, hogy egy-egy igazán friss ötlet után sok éven át annak fejlesztése, finomítása, gyorsítása, miniatürizálása történik, amitől végső soron mégis könnyebb lesz az életünk.

A olyan nagy újítások nyomdokain, mint amilyen az első személyi számítógép megjelenése, a bárki által elérhető internet betörése vagy az első iPhone volt, folyamatosan érkeznek azok a kisebb léptékű frissítések, amelyek miatt például ma már nem gumibillentyűs, 48 kilobájt memóriával szerelt gépecskéken próbálunk dolgozni, vagy homályos telefax-lapok helyett akár száz megapixeles felbontású, tűéles fotókat küldözgetünk pillanatok alatt az interneten. Tehát a fejlődés létezik, legfeljebb nem annyira arcba tolva – és azt, hogy ebből mi csapódik le a legfontosabbként, többek között abból lehet lemérni, milyen az érdeklődés az erről szóló hírek és cikkek iránt. Szóval nézzük, mit olvastak legszívesebben a pont-most.hu virtuális lapjain 2022-ben!

Utóhatás és latolgatás

Minden eddiginél többen kattintottak például a “jós-cikkekre”. Már az év elején, a CES kiállítás kapcsán írtunk arról, milyen újdonságok érkeznek, és szintén nagy érdeklődésre tartott számot az az írás, amelyben az évek óta húzódó chiphiány folytatását elemeztük. Év közben is bőven születtek olyan cikkek, amelyek arról szóltak, hogy a lassan visszahúzódó világjárvány után, vagy épp a szomszédban kirobbant, de világgazdasági szinten is fontos háború tükrében milyen változásokra lehet számítani a tech-iparban.

Nosztalgia és emberség

Bár igyekszünk folyamatosan a jövőbe tekinteni, mi sem vonhatjuk ki magunkat a nosztalgia alól, de olvasóink is hasonlóak hozzánk ebben. Épp ezért nem csoda, hogy sokan kattintottak arra a cikkre, amely elmeséli, mi történt az egykor szinte minden sarkon álló telefonfülkékkel, de félig nosztalgia és félig jövő az is, ahogy a műanyag SIM-kártyák lassan eSIM-ként beépülnek a telefonokba. Megemlékeztünk érdekes évfordulókról is, mint a gif fájlformátum 35 éves születésnapja vagy épp a negyvenéves Commodore 64. Nemrég pedig visszaástunk és bemutattunk 10 olyan tech-eszközt és segédet, amelyek egykor a mindennapok részei voltak, manapság azonban már talán nem is emlékszik rá a legutóbbi pár generáció.

A robotok lázadása

Hasonló érdeklődésre tartottak számot a mesterséges intelligenciával kapcsolatos írások, hiszen az AI egyre több területen folyik bele a mindennapi életbe. Akad, amikor érdekes kísérlet kapcsán beszélünk róla, például egy popdal szerzőjeként bukkan fel, máskor pedig az emberi erőforrást segítve vigyáz a vállalatok biztonságára. Elgondolkodtunk azon, tényleg elveszik-e a vizuális művészek munkáját a robotok, miközben azt is megnéztük, hogyan áll Magyarország a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések terén.

Tippek, trükkök

Végül pedig nem hagyhatjuk ki azokat a cikkeket, amelyek évtől függetlenül keresettek, ezek pedig a “hogyan csináljam” vonalról érkeznek. Gyanítható, hogy még akár évekkel később is jönnek kattintások olyan írásokra, mint például a saját internetes biztonságunk ellenőrzési módjait taglaló, a régi eszközöket újrahasznosító tippcsokrok. Bemutattunk ígéretes magyar fejlesztéseket is, mint a modern egészségügy területére érkező DokiApp vagy a közterekre kihelyezett napelemes okospad.

Középpontban az ember

Nem csoda persze az sem, hogy a sokféle digitalizációs újdonság közepette sokan keresték azokat a cikkeinket, amelyben nem a gépekről és technológiákról volt szó közvetlenül, hanem azok hatására az emberekre. A digitalizáció által hozott változások közé olyanok is tartoznak, mint a négynapos munkahét lehetősége, amelyet a Telekom épp tesztel, de szót ejtettünk az elmúlt években egyre népszerűbb távmunka néhány veszélyéről, így a digitális jelenlét szindrómáról is.

Szóval, akadt érdekes olvasnivaló bőven, ezeken kívül is sokan sokfelé kattintgattak az oldalon, a folyamatosan fejlődő hazai gigabites internettől a podcastok késői reneszánszáig. Abban pedig biztosak vagyunk, hogy 2023-ban is lesz témánk bőven, még akkor is, ha a hologramos mobil és a kvantumlaptop megjelenésére nem ebben az évben számítunk. Az internet azonban tovább gyorsul, a telefonok ismét egyre többet tudnak, az 5G mind több helyen jelenik meg az országban, mindig lesznek kérdések a távmunkával, a mesterséges intelligenciával és az internetes biztonsággal kapcsolatban, mi pedig igyekszünk ezeket mind-mind megválaszolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét